Crohnin tauti – suolistosairaus – syyt, oireet ja hoito

Crohnin tauti on krooninen tulehduksellinen suolistosairaus (IBD), joka voi vaikuttaa mihin tahansa ruoansulatuskanavan osaan suusta peräaukkoon, mutta se vaikuttaa useimmiten ohutsuoleen ja paksusuoleen. Se on yksi kahdesta tärkeimmästä IBD:n muodosta, toisen ollessa colitis ulcerosa.

Syyt

Crohnin taudin tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta useita tekijöitä on ehdotettu:

 1. Immuunijärjestelmä: Yksi teoria ehdottaa, että immuunivaste hyökkää ruoansulatuskanavaan, aiheuttaen kroonista tulehdusta.
 2. Geneettiset tekijät: Tietyt geenit voivat lisätä riskiä sairastua Crohnin tautiin.
 3. Ympäristötekijät: Tupakointi, ruokavalio ja antibioottien käyttö voivat vaikuttaa sairauden kehittymiseen.

Oireet

Crohnin taudin oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen:

 1. Vatsakipu ja krampit.
 2. Ripuli, joskus verinen.
 3. Väsymys.
 4. Ruokahaluttomuus ja laihtuminen.
 5. Kuume.
 6. Suun haavaumat.
 7. Peräpukamat ja peräaukon haavaumat.

Hoito

Vaikka Crohnin tautiin ei ole parannuskeinoa, oireita voidaan hallita:

 1. Lääkitys: Tulehduskipulääkkeet, immuunijärjestelmän estäjät ja kortikosteroidit ovat yleisiä hoitomuotoja. Myös biologisia lääkkeitä voidaan käyttää vakavammissa tapauksissa.
 2. Ruokavalio ja ravitsemus: Jotkut potilaat voivat hyötyä erityisestä ruokavaliosta tai ravintolisiä saattaa suositella.
 3. Kirurgia: Joissakin tapauksissa, kun lääkehoito ei auta, voi olla tarpeen poistaa osa suolesta.
 4. Stressinhallinta: Stressi voi pahentaa oireita, joten stressinhallintatekniikat ja mielenterveysapu voivat olla hyödyllisiä.

Crohnin tauti on krooninen sairaus

Crohnin tauti on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. Oikea diagnoosi ja hoito ovat avainasemassa sairauden hallinnassa. Vaikka sen syyt ovat osittain tuntemattomia, nykyiset hoitomuodot voivat tarjota huomattavaa helpotusta useimmille potilaille. Potilaan ja lääkärin välinen tiivis yhteistyö on tärkeää sairauden tehokkaan hoidon kannalta. On myös tärkeää, että potilaat saavat tarvitsemansa tuen ja tiedot sairauden ymmärtämiseksi ja sen kanssa elämiseksi.

Elämä Crohnin taudin kanssa

Crohnin tauti voi vaikuttaa paitsi fyysiseen terveyteen myös potilaan sosiaaliseen, ammatilliseen ja emotionaaliseen hyvinvointiin. Tämän sairauden krooninen ja ennakoimaton luonne voi tuoda monia haasteita jokapäiväiseen elämään.

Arkielämän vaikutukset

Jatkuva vatsakipu, ripuli ja muut oireet voivat tehdä arjen suunnittelusta haasteellista. Potilaat saattavat löytää itsensä huolissaan siitä, missä ja milloin oireet voivat pahentua, mikä voi vaikuttaa kykyyn osallistua sosiaalisiin tapahtumiin tai työskennellä.

Työ ja koulutus

Crohnin taudista kärsivät henkilöt voivat kohdata haasteita työpaikalla tai koulussa. Tarve usein käydä wc:ssä, lääkärikäynnit ja oireiden aiheuttamat poissaolot voivat vaikuttaa työsuoritukseen ja opintomenestykseen.

Sosiaaliset vaikutukset

Sosiaalisten tilanteiden, kuten juhlien, matkailun tai yön ulkona ystävien kanssa, suunnittelu voi vaatia etukäteisvalmisteluja. Lisäksi potilaat voivat tuntea häpeää tai nolostusta, kun he keskustelevat sairaudestaan muiden kanssa.

Tunne-elämän vaikutukset

Crohnin tauti voi vaikuttaa merkittävästi potilaan tunne-elämään. Ahdistus, masennus ja itsetunto-ongelmat ovat yleisiä, kun potilaat kohtaavat jatkuvia terveysongelmia ja niiden vaikutuksia elämäänsä.

Hoidon ja tuen merkitys

Potilaan ja terveydenhuollon ammattilaisen välinen suhde on keskeinen Crohnin taudin hallinnassa. On tärkeää, että potilaat keskustelevat avoimesti oireistaan, huolistaan ja tarpeistaan.

Lisäksi vertaistuki voi olla erittäin arvokasta. Tukiryhmät ja verkkofoorumit voivat tarjota potilaille paikan jakaa kokemuksiaan, oppia muilta ja saada lohtua tietäen, etteivät he ole yksin.

Yhteenveto

Vaikka Crohnin tauti tuo mukanaan monia haasteita, asianmukainen hoito ja tuki voivat auttaa potilaita hallitsemaan oireita ja elämään täyttä ja aktiivista elämää. Potilaiden on tärkeää olla proaktiivisia terveytensä suhteen, etsiä tietoa, pyytää apua tarvittaessa ja muistaa, että heidän ei tarvitse kohdata tätä haastavaa sairautta yksin.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet