Crohnin tauti – suolistosairaus – oireet ja hoito

Crohnin tauti on harvinainen tauti jota esiintyy yleensä nuorilla aikuisilla, alle 35-vuotiailla. Crohnin tulehduksellinen suolistosairaus on elinikäinen sairaus, jossa esiintyy aktiivisia ja passiivisia vaiheita. Tauti ei ole tarttuva. Crohnin taudin syntyä ei ole vielä pystytty selvittämään, mutta uskotaan että se on pitkälti sairaus jossa elimistön immuunijärjestelmä pyrkii tuhoamaan elimistön omia soluja. Myös perintö- ja ympäristötekijät voivat vaikuttaa sairauden syntyyn ja tilaan. Vaikka sairaus kestää koko eliniän, usein sen aktiivisuus vähenee ja henkilön olotila helpottuu myöhemmällä iällä.

Crohnin taudin pääesiintymisalueet ovat paksusuoli ja varsinkin ohutsuolen loppuosa. Tautia voi esiintyä kuitenkin muillakin ruoansulatuskanavan alueilla. Crohnin taudin oireet ovat kivut alavatsan alueella, ummetus tai ripuli, väsymyksen tunne, kuumeilu ja laihtuminen. Myös haavaumat eli aftat suussa voivat johtua taudista. Crohnin tauti voidaan todeta tähystyksen ja röntgentutkimuksen avulla. Taudin seurauksena suolisyövän vaara kasvaa sekä tauti voi aiheuttaa myös suolitukoksen.

Crohnin taudin hoito tapahtuu lääkkeillä, leikkauksella ja erityisruokavaliolla. Varsinkin lääkehoidolla on taudin hoidossa suuri merkitys. Lääkkeinä käytetään muun muassa kortisonia, mesalatsiinia, metronidatsolia ja muita antibiootteja. Erityisruokavaliona voidaan käyttää niin sanottua SCD-ruokavaliota, joka on suunniteltu muun muassa Crohnin tautia sairastaville henkilöille. Tällaisen ruokavalion tarkoituksena on poistaa pitkäketjuiset ja kompleksiset hiilihydraatit.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet