Colitis ulcerosa – suolistosairaus – syyt, oireet ja hoito

Colitis ulcerosa on krooninen suolistosairaus, joka aiheuttaa suolen limakalvon tulehdusta ja haavaumia, erityisesti paksusuolen ja peräsuolen alueella. Se kuuluu tulehduksellisten suolistosairauksien (IBD) ryhmään yhdessä Crohnin taudin kanssa.

Syyt

Colitis ulcerosan tarkkaa syytä ei tunneta, mutta useat tekijät voivat vaikuttaa sen kehittymiseen:

 1. Immuunijärjestelmän reaktio: Yksi teoria ehdottaa, että viruksen tai bakteerin aiheuttama infektio voi laukaista immuunivasteen, joka jatkuu paksusuolessa.
 2. Geneettiset tekijät: Sairauden kehittymiseen saattaa liittyä useita geenejä.
 3. Ympäristötekijät: Tupakointi, antibioottien käyttö ja tiettyjen ruoka-aineiden saanti voivat vaikuttaa colitis ulcerosan riskiin.

Oireet

Colitis ulcerosan oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin ja ne voivat tulla ja mennä:

 1. Vatsakipu ja krampit.
 2. Verinen ripuli.
 3. Kuume.
 4. Laihtuminen.
 5. Väsymys.
 6. Yön hikoilu.
 7. Anemia johtuen verenhukasta.
 8. Haluttomuus syödä.

Hoito

Vaikka colitis ulcerosalle ei ole parannuskeinoa, useita hoitomuotoja on saatavilla oireiden hallitsemiseksi:

 1. Lääkitys: Tulehduskipulääkkeet, kuten mesalatsiini, ovat ensisijainen hoito. Immunosuppressantit, kortikosteroidit ja biologiset lääkkeet voivat myös olla tehokkaita.
 2. Ruokavalio ja ravitsemus: Vaikka ruokavalio ei aiheuta colitis ulcerosaa, tietyt ruoat ja juomat voivat pahentaa oireita. Potilaan kannattaa seurata ruokavaliotaan ja välttää ruoka-aineita, jotka pahentavat oireita.
 3. Kirurgia: Vakavissa tapauksissa, joissa lääkitys ei auta, kirurginen hoito, kuten koko paksusuolen poisto, voi olla tarpeen.
 4. Stressinhallinta: Joillekin potilaille stressi voi pahentaa oireita, joten rentoutumistekniikat ja mielenterveysapu voivat olla hyödyllisiä.

Colitis ulcerosa on krooninen suolistosairaus

Colitis ulcerosa on krooninen suolistosairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi potilaan elämänlaatuun. Oireiden tunnistaminen ja oikea hoito ovat avainasemassa sairauden hallinnassa. Vaikka taudin tarkkaa syytä ei tunneta, nykyiset hoitomuodot voivat tarjota huomattavaa helpotusta useimmille potilaille. On tärkeää, että potilaat keskustelevat lääkärinsä kanssa oireistaan ja hoidostaan, jotta he voivat elää aktiivista ja täyttä elämää colitis ulcerosan kanssa.

Colitis ulcerosan pitkäaikaisvaikutukset ja elämä sairauden kanssa

Colitis ulcerosan krooninen luonne tarkoittaa, että potilaat elävät sairauden kanssa koko elämänsä. Tämä tuo mukanaan useita haasteita ja vaikutuksia, jotka ulottuvat fyysisestä terveydestä sosiaalisiin ja psykologisiin näkökohtiin.

Pitkäaikaiset terveysvaikutukset

 1. Paksusuolen syöpäriski: Pitkäaikainen colitis ulcerosa voi lisätä paksusuolen syövän riskiä. Tästä syystä potilaiden suositellaan teettävän säännöllisiä paksusuolen tähystyksiä.
 2. Maksan komplikaatiot: Jotkut potilaat saattavat kehittää sappiteiden tulehduksia, jotka voivat vaikuttaa maksaan.
 3. Luukato: Pitkäaikainen kortikosteroidien käyttö voi aiheuttaa osteoporoosia, mikä lisää murtumariskiä.
 4. Näköongelmat: Joillakin potilailla voi kehittyä silmäongelmia, kuten uveiitti.

Elämänlaatu ja psykologiset vaikutukset

Sairauden krooninen ja ennakoimaton luonne voi aiheuttaa ahdistusta ja epävarmuutta. Pelko uusista oireista tai taudin pahenemisesta voi olla jatkuvaa. Tämä voi johtaa masennukseen, ahdistukseen ja muihin mielenterveyden haasteisiin.

Sosiaaliset haasteet

Ripuli ja vatsakivut voivat tehdä sosiaalisista tilanteista haastavia. Tämä saattaa vaikuttaa itsetuntoon, sosiaalisiin suhteisiin ja työ- tai koulunkäyntiin. Joillakin potilailla saattaa olla vaikeuksia ylläpitää työpaikkaa tai osallistua aktiivisesti sosiaalisiin toimintoihin.

Hoitostrategioiden ja elämäntapojen merkitys

Jatkuvan hoidon ja seurannan lisäksi elämäntapaan tehdyt muutokset voivat auttaa hallitsemaan colitis ulcerosan oireita:

 1. Ruokapäiväkirja: Kirjaamalla ylös, mitä syö ja juo sekä oireet, potilas voi tunnistaa ruoka-aineet, jotka pahentavat oireita.
 2. Tupakoinnin välttäminen: Tupakointi voi pahentaa colitis ulcerosan oireita.
 3. Liikunta: Säännöllinen liikunta voi auttaa vähentämään stressiä ja vahvistamaan luustoa, erityisesti jos potilas käyttää kortikosteroideja.
 4. Mielenterveystuki: Terapia tai tukiryhmät voivat tarjota arvokasta apua ja tukea sairauden kanssa eläville.

Lopuksi

Vaikka colitis ulcerosa voi olla haastavaa, monilla potilailla on mahdollisuus elää täyttä elämää oikean hoidon ja tuen avulla. On tärkeää, että potilaat ovat yhteydessä lääkäriin säännöllisesti ja noudattavat annettuja hoito-ohjeita. Tuki perheeltä, ystäviltä ja yhteisöltä voi myös auttaa selviytymään sairauden haasteista.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet