Colitis ulcerosa – haavainen paksusuolen tulehdus – oireet ja hoito

Colitis ulcerosa tarkoittaa haavaista paksusuolen tulehdusta, joka kuuluu pitkäaikaisiin tulehduksellisiin suolistosairauksiin. Colitis ulcerosasta käytetään lyhennettä CU.

Haavainen paksusuolen tulehdus ei välttämättä esiinny paksusuolessa, vaan se voi myös esiintyä peräsuolessa. CU:n oireita ovat verinen ripuli, kivut  paksu- tai peräsuolessa, väsymyksen tunne, kuumeilu ja laihtuminen. Endoskoopin eli tähystimen avulla colitis ulcerosan olemassaolo voidaan todeta.

CU on vaarallinen tulehdus, sillä se lisää suolisyövän riskiä, voi altistaa krooniselle tulehdukselliselle sappitiesairaudelle ja sitä kautta maksavauriolle ja sappiteistä lähtevälle syöpäsairaudelle.

Colitis ulcerosan hoitokeinoja ovat lääkkeet, erikoisruokavalio (SCD) ja leikkaushoito. Lääkkeinä käytetään mesalatsiinia, atsatriopriinia, antibiootteja, kortisonia ja salatsosulfapyridiinia. Lääkehoito on ensisijainen hoitomuoto. Jos lääkkeistä ja erikoisruokavaliosta ei ole apua, joudutaan turvautumaan leikkaukseen. Leikkauksen avulla potilaan paksusuoli poistetaan ja joissakin tapauksissa myös peräsuoli. Poistetuille elimille muotoillaan uudet korvikkeet ohutsuolesta. Potilaalle joudutaan myös tekemään väliaikainen tai pysyvä kirurgisin menetelmin tehty eritteiden ulostuloaukko. Leikkaus vaatii pitkäaikaisen kuntoutumisen.

CU:n syntyyn johtavia syitä  ei ole kovinkaan hyvin pystytty selvittämään, mutta ainakin ympäristö- ja perintötekijät edesauttavat colitis ulcerosan syntyä. Varsinkin perintötekijöillä on melko suuri vaikutus, sen sijaan sairauden syntyyn johtavaa ympäristötekijää ei ole pystytty varmistamaan.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet