C-vitamiiniseerumi – lähteet ja yliannostus

C-vitamiini, tunnetaan myös nimellä askorbiinihappo, on vesiliukoinen vitamiini, joka on välttämätön terveelle iholle, verisuonille, luille ja sidekudoksille. Seerumin muodossa C-vitamiini on kasvattanut suosiotaan ihonhoidon maailmassa sen antioksidanttisten ominaisuuksien ja kyvyn stimuloida kollageenin tuotantoa vuoksi. Tässä artikkelissa keskitymme C-vitamiiniseerumin lähteisiin sekä mahdollisiin yliannostuksen oireisiin.

C-vitamiiniseerumin lähteet

C-vitamiiniseerumeita saadaan useista eri lähteistä, mutta yleisimmin käytettyjä ovat:

 1. Askorbiinihappo: Tämä on C-vitamiinin puhtain ja tehokkain muoto. Se tunnetaan voimakkaista antioksidanttisista ominaisuuksistaan ja kyvystään kirkastaa ihoa.
 2. Magnesiumaskorbyylifosfaatti: Tämä on yksi C-vitamiinin vesiliukoisista johdannaisista, joka on sekä tehokas että vakaa.
 3. Askorbyylipalmitaatti: Rasvaliukoinen johdannainen, jota käytetään usein öljypohjaisissa ihonhoitotuotteissa.
 4. Natriumaskorbyylifosfaatti: Tämä on suolamuoto askorbiinihaposta, joka on myös vakaa ja tehokas.

Seerumin käyttö

C-vitamiiniseerumia suositellaan yleensä levitettäväksi iholle aamuisin ennen aurinkosuojan käyttöä. Seerumi suojaa ihoa vapailta radikaaleilta, joita UV-säteily tuottaa. Koska C-vitamiini on antioksidantti, se voi neutraloida vapaita radikaaleja ja siten suojata ihoa UV-vaurioilta, vaikka se ei korvaa aurinkosuojavoidetta.

Yliannostuksen oireet

Vaikka C-vitamiini on yleisesti turvallista käyttää iholla ja kehossa, liiallisella käytöllä voi olla sivuvaikutuksia:

 1. Ihoärsytys: Joillekin ihmisille, erityisesti herkkäihoisille, liian suuri määrä C-vitamiinia voi aiheuttaa punoitusta, kutinaa ja kuivumista.
 2. Kystiitti: Joissakin harvinaisissa tapauksissa liiallinen C-vitamiinin käyttö voi aiheuttaa virtsarakon ärsytystä.
 3. Ripuli ja vatsakrampit: Tämä on yleisempi, kun otetaan suuria määriä C-vitamiinia suun kautta, eikä seerumin käytön yhteydessä.
 4. Nokkosihottuma: Joissakin tapauksissa C-vitamiini voi aiheuttaa allergisia reaktioita, kuten nokkosihottumaa.

On tärkeää huomata, että nämä oireet ovat yleensä seurausta suurista määristä C-vitamiinia ja että seerumin normaali käyttö ei yleensä aiheuta ongelmia.

C-vitamiiniseerumi on tehokas työkalu

C-vitamiiniseerumi on tehokas työkalu ihon terveyden ja ulkonäön parantamiseksi. Sen antioksidanttiset ominaisuudet suojaavat ihoa vaurioilta ja stimuloivat kollageenin tuotantoa. Vaikka C-vitamiini on yleisesti turvallista, on aina suositeltavaa ottaa yhteyttä ihotautilääkäriin tai kosmetologiin ennen uuden tuotteen lisäämistä ihonhoitorutiiniin, erityisesti, jos sinulla on herkkä iho tai muita terveydellisiä huolenaiheita.

C-vitamiiniseerumin edut ja tehokkuus

C-vitamiiniseerumin suosio ei ole sattumaa. Seerumin antamat hyödyt ovat usein nopeasti nähtävissä:

 1. Ihon kirkkaus: C-vitamiini tunnetaan sen kyvystä kirkastaa ihoa, vähentää sameutta ja antaa sille hehkua.
 2. Pigmenttihäiriöiden vähentyminen: Seerumi voi auttaa tasaamaan ihon väriä ja vähentämään pigmenttiläiskiä ja arpia.
 3. Rypyt ja juonteet: Stimuloimalla kollageenin tuotantoa, C-vitamiiniseerumi voi vähentää näkyviä juonteita ja ryppyjä.
 4. Kosteutus: Jotkin C-vitamiiniseerumit sisältävät magnesiumaskorbyylifosfaattia, joka on yksi C-vitamiinin muodoista. Tämä yhdiste hydratoi ihoa sen kyvyn ansiosta vähentää transepidermaalista vesihäviötä.

Käyttövinkkejä

Jotta saat parhaan hyödyn C-vitamiiniseerumista, ota huomioon seuraavat vinkit:

 • Säilytys: Koska C-vitamiini on herkkä hapettumiselle, on parasta säilyttää seerumi viileässä, pimeässä paikassa. Vältä tuotteen säilyttämistä suorassa auringonvalossa.
 • Käyttöjärjestys: Levitä C-vitamiiniseerumi puhdistetulle iholle ennen kosteusvoidetta tai aurinkosuojaa, jotta se voi tunkeutua ihoon tehokkaasti.
 • Yhdistäminen muihin tuotteisiin: C-vitamiini toimii hyvin yhdessä muiden antioksidanttien, kuten E-vitamiinin ja ferulihapon, kanssa, jotka voivat tehostaa sen vaikutusta.

Mahdolliset haittavaikutukset

Vaikka C-vitamiiniseerumi on monille ihotyypeille turvallista, jotkut saattavat kokea herkistymistä tai ärsytystä, erityisesti, jos iho ei ole tottunut C-vitamiinituotteisiin. Aloita miedommilla pitoisuuksilla ja seuraa ihon reaktiota ennen vahvempien tuotteiden kokeilemista.

Lopuksi

C-vitamiiniseerumi on arvokas lisä monen ihonhoitorutiiniin, tarjoten lukuisia etuja, kuten suojaa ympäristön haitoilta, kirkastavaa vaikutusta ja anti-age ominaisuuksia. Kuten minkä tahansa ihonhoitotuotteen kanssa, on tärkeää valita tuote, joka sopii ihotyypillesi ja tarpeillesi. Oikein käytettynä ja varoen mahdollisia yliannostuksen oireita, C-vitamiiniseerumi voi olla avain raikkaampaan, terveempään ja hehkuvaan ihoon.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet