Bulimia nervosa – ahmimishäiriö – syyt, oireet ja hoito

Bulimia nervosa on vakava syömishäiriö, jossa henkilö käy läpi toistuvia ahmimiskohtauksia, joita seuraa syyllisyyden tunne ja yritykset kompensoida liiallinen syöminen oksentamalla, paastoamalla tai liikaa liikuntaa harjoittamalla.

Syyt

Bulimian syyt ovat monimutkaisia ja ne voivat olla yhdistelmä biologisia, psykologisia ja ympäristötekijöitä:

 1. Geneettinen alttius: Perheessä esiintyvät syömishäiriöt voivat lisätä riskiä.
 2. Kemiallinen epätasapaino aivoissa: Serotoniinin ja muiden aivojen välittäjäaineiden epätasapaino saattaa vaikuttaa.
 3. Psykologiset tekijät: Matala itsetunto, perfektionismi ja impulsiivisuus voivat altistaa bulimialle.
 4. Kulttuuriset paineet: Nyky-yhteiskunnan paineet ihannoida laihuutta voivat vaikuttaa.

Oireet

Bulimian oireet ja merkit voivat olla sekä fyysisiä että emotionaalisia:

 1. Ahmimiskohtaukset: Hallitsemattomat syömiskohtaukset, joiden aikana suuria määriä ruokaa nautitaan lyhyessä ajassa.
 2. Kompensaatiokäyttäytyminen: Yritykset välttää painonnousua oksentamalla, paastoamalla tai liikuntaa liioittelemalla.
 3. Syyllisyyden ja häpeän tunteet: Ahmimisen jälkeinen syyllisyys ja pelko lihomisesta.
 4. Epäsäännölliset ruokailutottumukset: Esimerkiksi rajoittavat dieetit tai paastoaminen.
 5. Hammassairaudet: Jatkuva oksentaminen voi vahingoittaa hampaita.
 6. Kurkun tai suun ongelmat: Toistuva oksentaminen voi aiheuttaa kipua tai turvotusta.

Hoito

Bulimia nervosa vaatii monipuolista hoitoa:

 1. Terapia: Kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT) on osoittautunut erityisen tehokkaaksi bulimian hoidossa. Se auttaa tunnistamaan ja muuttamaan vääristyneitä ajatusmalleja ja käyttäytymistä.
 2. Lääkitys: Masennuslääkkeet, kuten fluoksetiini, voivat olla tehokkaita.
 3. Ravitsemusterapia: Ravitsemusterapeutin avulla potilas voi oppia terveellisiä ruokailutottumuksia.
 4. Sairaalahoito: Vakavissa tapauksissa, erityisesti jos potilas on suurissa vaikeuksissa tai itsetuhoinen, sairaalahoito voi olla tarpeen.
 5. Tuki- ja itseapuryhmät: Vertaistuki voi auttaa ymmärtämään sairautta ja oppimaan selviytymiskeinoja.

Bulimia nervosa on vakava sairaus

Bulimia nervosa on vakava sairaus, joka vaikuttaa sekä kehoon että mieleen. Se voi aiheuttaa monenlaisia komplikaatioita ja vaatii ammattimaista hoitoa. On tärkeää ymmärtää, että apua on saatavilla ja että toipuminen on mahdollista. Jos epäilet, että sinulla tai läheiselläsi on bulimia, on tärkeää hakea apua mahdollisimman pian. Hoidon aloittaminen varhaisessa vaiheessa voi parantaa toipumismahdollisuuksia ja estää sairauden etenemisen.

Bulimian vaikutukset kehoon ja mieleen

Bulimian pitkäaikaiset vaikutukset voivat olla moninaisia ja vahingollisia. Vaikka ulkoisesti henkilö saattaa näyttää terveeltä, kehon sisällä voi tapahtua monia negatiivisia muutoksia.

 1. Ruoansulatusjärjestelmä: Jatkuva oksentaminen voi aiheuttaa ruokatorven tulehduksia, mahahaavoja ja muita ruoansulatuskanavan ongelmia. Mahalaukun happojen toistuva kontakti hampaiden kanssa voi johtaa hammaskiilteen eroosioon, mikä puolestaan voi aiheuttaa hammassärkyjä ja hampaiden murtumista.
 2. Hormonijärjestelmä: Bulimia voi aiheuttaa hormonaalisia epätasapainoja, jotka voivat häiritä normaalia kuukautiskiertoa naisilla ja alentaa testosteronitasoja miehillä.
 3. Sydän- ja verisuonijärjestelmä: Ahmiminen ja oksentaminen voivat johtaa nestehukkaan ja elektrolyyttitasapainon häiriöihin, mikä voi aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä ja jopa sydämen vajaatoimintaa.
 4. Mielenterveys: Bulimia voi liittyä muihin mielenterveysongelmiin, kuten masennukseen, ahdistukseen ja päihteiden väärinkäyttöön. Itsetunto-ongelmat ja kehonkuvan vääristymät ovat myös yleisiä.

Toipumisen haasteet ja mahdollisuudet

Vaikka bulimian parantuminen voi olla haastavaa, monille se on mahdollista ammattimaisen hoidon, tuen ja omistautumisen avulla. Toipumisprosessi on yksilöllinen, ja se voi edellyttää erilaisten hoitomuotojen yhdistämistä.

On tärkeää ymmärtää, että relapsit ovat osa monien toipumisprosessia. Relapsin sattuessa on olennaista hakea apua ja tukea mahdollisimman nopeasti, jotta voidaan estää oireiden paheneminen.

Tuki läheisille

Bulimia nervosan vaikutukset eivät rajoitu vain henkilöön itseensä; myös perhe ja ystävät voivat kokea huolta, pelkoa ja epätietoisuutta. Läheisten tukeminen ja kouluttaminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta he voivat olla tehokkaita tukijärjestelmiä.

Loppujen lopuksi on tärkeää muistaa, että vaikka bulimia nervosa on vakava sairaus, apua ja tukea on saatavilla. Oikealla hoidolla ja tuella toipuminen on mahdollista, ja monet elävät terveellisiä, täyttäviä elämiä diagnoosinsa jälkeen.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet