Borrelioosin oireet ja hoito – Lymen tauti – Punkin pureman hoito
Borrelioosi on puutiaisten levittämä tauti, jota kutsutaan myös nimellä Lymen tauti. Taudin aiheuttaja toimii spirokeettabakteeri. Monesti kansankielessä punkkien levittämästä taudista puhuttaessa tarkoitetaan juuri borrelioosia.
Borrelioosi siirtyy ihmiseen puutiaisen pureman seurauksena. Puutiaisen eli punkin puremakohta on usein ihon karvoitus- ja taivealueilla. Punkista siirtyvä tartunnanaiheuttajana toimiva bakteeri ei siirry heti pureman jälkeen ihmiseen, vaan tähän voi mennä aikaa monta tuntia. Tavallinen borrelioosin tarttumisesta kertova oire iholla on puremakohtaan syntyvä punoittava ihon kohta, joka laajenee vähitellen. Tällöin borrelioosi on tarttunut puutiaisesta ihmiseen jo useita päiviä aiemmin.
Iholle syntyvä punoitus voi levitä hyvinkin laajalle alueelle iholla, mutta se lopulta häviää pois itsestään. Borrelioosin aiheuttamaa punoitusta iholla on usein melko vaikeaa havaita. Monet tartunnan saaneista eivät edes huomaa minkäänlaista punoitusta tai muutosta ihollaan.
Ellei lääkehoitoa ole aloitettu heti punkin pureman ja borrelioositartunnan jälkeen, viimeistään parin viikon päästä voi potilaalle alkaa syntymään nivelkipuja ja flunssan tapaisia oireita. Tässä vaiheessa tulisi viimeistään hankkiutua lääkärille. Bakteerin leviäminen iholta voidaan todeta esimerkiksi verinäytteen avulla.
Borrelioosin myöhemmät oireet voivat olla kuumeilu ja päänsärky. Jopa kuukausia myöhemmin saattaa ilmetä muitakin oireita, kuten tyypillisesti neurologisia taudinkuvia, joita voivat olla aivo-, aivokalvon- tai hermojuuritulehdus sekä kasvohalvaus. Taudinkuvaan liittyy myös olennaisena niveliin ja lihaksiin kohdistuvat kivut. Pitkäkestoinen borrelioositartunta voi aiheuttaa myös esimerkiksi silmä-, sydän- ja niveltulehduksia.
Borrelioosin hoitoon käytetään taudin alkuvaiheessa antibioottikuuria ja myöhäisemmässä vaiheessa mahdollisesti suonensisäistä antibioottikuuria. Antibioottikuuri olisi tärkeää aloittaa pian borrelioosin oireiden, kuten tavallisesti ihon punoituksen tai muutoksen alkamisen jälkeen. Tällöin verenkierron välityksellä tapahtuva taudin leviäminen eli bakteerin siirtyminen iholta elimistöön voidaan estää. Jos borrelioosia ei kuitenkaan taudin alkuvaiheessa hoideta lääkekuurilla ja se pääsee siirtymään muualle elimistöön, tällöin hoitokeinona on suonensisäinen antibioottikuuri.

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet