Borrelioosi eli Lymen tauti – syyt, oireet ja hoito

Borrelioosi, tunnetaan myös nimellä Lymen tauti, on bakteeri-infektio, joka välittyy punkkien puremien kautta. Se on yksi yleisimmistä punkkien välittämistä sairauksista, ja oikea-aikainen diagnoosi ja hoito ovat keskeisiä toipumisen kannalta.

Syyt

 1. Bakteeri: Borrelioosi aiheutuu Borrelia-bakteereista, jotka siirtyvät ihmiseen punkkien, erityisesti hirvikärpästen, puremien kautta.
 2. Punkkien elinympäristö: Punkit elävät erityisesti ruohoisilla ja metsäisillä alueilla. Punkin purema itsessään on usein kivuton eikä välttämättä heti huomattavissa.

Oireet

Borrelioosin oireet voivat vaihdella, mutta yleisimpiä ovat:

 1. Ihomuutokset: Usein ensimmäinen merkki on punainen, rengasmainen ihottuma, joka leviää puremakohdasta. Tätä kutsutaan erythema migransiksi.
 2. Flunssan kaltaiset oireet: Kuume, väsymys, päänsärky, lihassärky ja nivelsärky voivat ilmetä.
 3. Neurologiset oireet: Jos borrelioosi etenee ilman hoitoa, se voi aiheuttaa Bellin halvauksen (kasvojen lihasten halvaus), meningiitin tai muita neurologisia oireita.
 4. Nivelkivut: Borrelioosi voi aiheuttaa nivelkipua ja turvotusta, erityisesti suurissa nivelissä, kuten polvissa.
 5. Sydänoireet: Joissakin tapauksissa borrelioosi voi vaikuttaa sydämeen aiheuttaen rytmihäiriöitä tai muita sydänongelmia.

Hoito

 1. Antibiootit: Varhainen ja oikea-aikainen hoito antibiooteilla, kuten doksisykliinillä tai amoksisilliinilla, on tehokasta ja voi estää taudin etenemisen.
 2. Vakavammat tapaukset: Jos borrelioosi on edennyt ja aiheuttanut vakavampia oireita, kuten neurologisia komplikaatioita, saattaa tarvita pidempää antibioottihoitoa tai suonensisäisiä antibiootteja.
 3. Oireenmukainen hoito: Kipulääkkeitä voidaan määrätä lievittämään nivel- tai lihaskipuja.

Ehkäisy

Paras tapa välttää borrelioosi on estää punkin puremat:

 1. Pukeutuminen: Kun olet alueella, jossa on punkkeja, käytä pitkähihaisia vaatteita ja pitkiä housuja. Voit myös kääriä housujen lahkeet sukkien sisään.
 2. Punkkikarkotteet: Käytä hyönteiskarkotteita, jotka sisältävät DEET:iä tai permetriiniä.
 3. Tarkista iho: Kun olet ollut ulkona, tarkista iho huolellisesti punkkien varalta. Muista tarkistaa myös päänahka, korvat, kainalot, selkä ja polvitaipeet.

Borrelioosi on vakava infektio

Borrelioosi on vakava infektio, joka voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Varhainen tunnistaminen ja hoito ovat avainasemassa toipumisessa. On myös tärkeää ymmärtää, miten estää punkin puremat ja suojautua borrelioosilta, erityisesti alueilla, joilla punkit ovat yleisiä.

Komplikaatiot

Jos borrelioosia ei hoideta ajoissa, se voi johtaa pitkäaikaisiin komplikaatioihin. Joillakin potilailla voi olla jatkuvia oireita kuukausia tai jopa vuosia infektion jälkeen, tilaa kutsutaan joskus ”krooniseksi Lymen taudiksi” tai ”post-treatment Lyme disease syndromeksi” (PTLDS). Tällaisia oireita voivat olla väsymys, lihaskivut ja kognitiiviset ongelmat.

Kuntoutus

Kun borrelioosi on hoidettu onnistuneesti, on tärkeää keskittyä kuntoutukseen ja elämänlaadun palauttamiseen. Fysioterapia voi auttaa potilaita, jotka kokevat lihas- tai nivelkipuja. Kognitiivista kuntoutusta voidaan harkita niille, jotka kokevat muistiongelmia tai muita neurologisia komplikaatioita.

Tietoisuuden levittäminen

On tärkeää levittää tietoa borrelioosista ja sen riskeistä. Monet ihmiset eivät ole tietoisia punkkien aiheuttamasta riskistä tai siitä, miten suojautua punkinpuremilta. Koulutus ja tiedotuskampanjat voivat auttaa yleisöä ymmärtämään borrelioosin merkityksen ja tarpeen suojautua.

Loppusanat

Borrelioosi on sairaus, jota ei pidä ottaa kevyesti. Vaikka se on hoidettavissa, varhainen diagnoosi ja oikea-aikainen hoito ovat välttämättömiä. Oikealla tiedolla, ennaltaehkäisyllä ja huolellisella tarkkailulla voimme vähentää borrelioosin riskejä ja suojata itseämme ja rakkaamme tästä potentiaalisesti vakavasta sairaudesta.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet