Basedowin tauti – syyt, oireet ja hoito – Gravesin tauti

Basedowin tauti, jota kutsutaan myös Gravesin taudiksi, on autoimmuunisairaus ja yleisin hyperthyroidismin syy, jossa kilpirauhanen tuottaa liikaa kilpirauhashormonia. Tämä voi vaikuttaa moniin kehon osiin ja aiheuttaa useita oireita.

Syyt

Basedowin taudin tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta sen uskotaan johtuvan immuunijärjestelmän virheestä:

 1. Autoimmuunireaktio: Jostain syystä immuunijärjestelmä hyökkää kilpirauhasta vastaan, mikä johtaa sen liikatoimintaan.
 2. Geneettiset tekijät: Basedowin tauti voi olla yleisempi tietyissä perheissä, mikä viittaa siihen, että geenit voivat olla osallisena.
 3. Muut tekijät: Jotkut virusinfektiot tai muut ympäristötekijät voivat olla laukaisevia tekijöitä.

Oireet

Basedowin taudin oireet voivat vaihdella, mutta yleisimpiä ovat:

 1. Laihtuminen: Yleinen ja usein selittämätön laihtuminen, huolimatta normaalista tai lisääntyneestä ruokahalusta.
 2. Sydänoireet: Kuten nopea syke, sydämentykytykset tai rytmihäiriöt.
 3. Muutokset kuukautiskierrossa: Kuukautiset voivat olla epäsäännöllisiä tai vähäisiä.
 4. Hermostuneisuus ja ahdistus.
 5. Muutokset hiusten ja ihon rakenteessa: Iho voi olla ohut ja hauraat; hiukset voivat olla ohuita ja hauraita.
 6. Lisääntynyt herkkyys lämmölle.
 7. Heikot lihakset: Erityisesti ylävartalon lihaksissa, kuten olkapäissä.
 8. Silmäoireet: Silmät voivat tuntua suurilta johtuen silmäluomien takaisinvetäytymisestä, ja ne voivat olla turvonneet, punaiset tai kyynelehtivät.
 9. Laajentunut kilpirauhanen: Joka tunnetaan nimellä struuma.

Hoito

Basedowin taudin hoito keskittyy kilpirauhashormonien tuotannon vähentämiseen ja oireiden hallintaan:

 1. Radioaktiivinen jodi: Suun kautta otettu radioaktiivinen jodi vahingoittaa kilpirauhasen soluja ja vähentää sen hormonituotantoa.
 2. Lääkkeet: Tietyt lääkkeet, kuten propyylitiourasiili ja metimatsoli, voivat vähentää kilpirauhashormonien tuotantoa.
 3. Kirurgia: Joissakin tapauksissa kilpirauhanen voidaan poistaa osittain tai kokonaan.
 4. Beetasalpaajat: Ne voivat auttaa hallitsemaan sydänoireita.
 5. Silmäoireiden hoito: Kortikosteroideja tai muita lääkkeitä voidaan käyttää silmäoireiden hoitoon. Joissakin tapauksissa saatetaan tarvita leikkausta.

Basedowin tauti on autoimmuunisairaus

Basedowin tauti on autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa kilpirauhaseen ja aiheuttaa sen liikatoimintaa. Vaikka sen tarkkaa syytä ei vielä tiedetä, on olemassa useita tehokkaita hoitomuotoja, jotka voivat auttaa hallitsemaan oireita ja palauttamaan hormonitasot normaaliksi. Jos epäilet kärsiväsi Basedowin taudista tai sinulla on siihen liittyviä oireita, on tärkeää keskustella lääkärin kanssa mahdollisimman pian saadaksesi oikean diagnoosin ja hoidon.

Elämä Basedowin taudin kanssa

Monille Basedowin taudin diagnoosi voi olla aluksi järkyttävä ja aiheuttaa huolta tulevaisuudesta. Kuitenkin asianmukaisella hoidolla ja tuella suurin osa potilaista voi johtaa täysipainoista elämää.

Ravitsemus ja elämäntavat

Vaikka erityistä ruokavaliota Basedowin taudille ei ole määritelty, terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta voivat auttaa hallitsemaan oireita ja parantamaan yleistä hyvinvointia. Joidenkin potilaiden on todettu hyötyvän vähäjodisesta ruokavaliosta, mutta tämä on keskusteltava hoitavan lääkärin kanssa.

Psykologinen tuki

Basedowin tauti voi vaikuttaa paitsi fyysiseen terveyteen, myös henkiseen hyvinvointiin. Monet potilaat voivat kokea ahdistusta, masennusta tai muita mielialahäiriöitä. Psykologinen tuki, kuten terapia tai vertaistukiryhmät, voi olla arvokasta.

Jatkuva seuranta

Vaikka monet potilaat voivat saavuttaa pitkäaikaisen remission, säännöllinen lääkärissä käynti ja kilpirauhasarvojen seuranta ovat tärkeitä. Tämä varmistaa, että mahdolliset muutokset havaitaan ajoissa ja hoitoa voidaan säätää tarpeen mukaan.

Yhteiskunnan tietoisuus

Vaikka Basedowin tauti on suhteellisen yleinen sairaus, monet eivät tunne sitä tai ymmärrä sen vaikutuksia. Tiedotuksen lisääminen ja tietoisuuden levittäminen auttaa potilaita saamaan tarvitsemansa tuen ja ymmärryksen yhteisöltään.

Yhteenveto

Basedowin tauti voi olla haastavaa sekä fyysisesti että emotionaalisesti, mutta oikean hoidon ja tuen avulla monet potilaat voivat elää aktiivista ja merkityksellistä elämää. On tärkeää keskustella avoimesti lääkärisi ja lähimmäistesi kanssa tuntemuksista ja huolista, jotta voit saada tarvitsemasi tuen ja ymmärryksen. Hoidon, tietoisuuden ja yhteisön tuen avulla Basedowin tauti ei tarvitse olla esteenä täydelle ja rikkaalle elämälle.


sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet