Basedowin tauti – kilpirauhasen liikatoiminta – oireet ja hoito
Basedowin tauti, toiselta nimeltään Gravesin tauti, on kilpirauhasen liikatoiminnan yleisin syy. Basedowin taudissa vasta-aineet veressä kiihdyttävät kilpirauhasen soluja erittämään tiettyä kilpirauhashormonia, tyroksiinia. Tyroksiini säätelee muun muassa aineenvaihduntaa. Tauti on jossain määrin perinnöllinen, joten jos suvussa on kilpirauhasen liika- tai vajaatoimintaa, tauti voi siirtyä perinnöllisesti.
Basedowin taudin syntyyn voivat vaikuttaa tupakointi ja stressi. Varsinkin tupakointi voi aiheuttaa taudille alttiille henkilölle silmäoireita, joihin kuuluu yhtenä oireista sidekudoksen kasvu silmän takana. Tämä taas aiheuttaa silmän työntymistä ulospäin. Muita Basedowin taudin oireita voivat olla keskittymiskyvyn puute, väsymys, muistikatkokset, korkea syke, vapina, hiki ja kuuman olon tunne, ripuli ja tavallista suurempi ruokahalu.
Basedowin taudin ja kilpirauhasen liikatoiminnan hoitoon sopii lääkehoito, radiojodin käyttäminen hoidossa ja leikkaushoito. Hoitomuodon valinta riippuu potilaan iästä, sairaushistoriasta sekä kilpirauhasen rakenteesta ja koosta. Lääkehoito usein palauttaa kilpirauhasen normaliin toimintaan, mutta liikatoiminta kuitenkin uusiutuu usein hoidon jälkeen. Vaihtoehtoisesti kilpirauhanen voidaan leikkauksella poistaa lähes kokonaan, mutta seurauksena voi jälkeenpäin esiintyä rauhasen vajaatoimintaa.

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet