Bakteerivaginoosi – oireet ja hoito – emätintulehdus
Bakteerivaginoosi on eräänlainen emätintulehdus, joka johtuu emättimessä luonnostaan esiintyvien bakteerien liikakasvusta, joka häiritsee emättimen luonnollista tasapainoa.
Bakteerivaginoosiin sairastuvat todennäköisimmin hedelmällisessä iässä olevat naiset, mutta se voi vaikuttaa kaikenikäisiin naisiin. Syytä ei täysin tunneta, mutta tietyt toiminnot, kuten suojaamaton seksi tai tiheä suihkuttelu, lisäävät riskiä.
Oireet
Bakteerivaginoosin merkkejä ja oireita voivat olla:
- ohutta, harmaata, valkoista tai vihreää emätinvuotoa.
- pahanhajuinen ”kalamainen” emättimen haju.
- emättimen kutina
- kirvely virtsatessa
- monilla bakteerivaginoosia sairastavilla naisilla ei ole mitään oireita
Varaa aika lääkärille, jos:
Sinulla on emätinvuotoa, joka on uutta ja johon liittyy hajua tai kuumetta. Lääkäri voi auttaa selvittämään syyn ja tunnistaa merkit ja oireet.
Sinulla on ollut emätintulehduksia aiemminkin, mutta vuodon väri ja koostumus vaikuttaa tällä kertaa erilaiselta.
Sinulla on useita seksikumppaneita tai sinulla on hiljattain uusi kumppani. Joskus sukupuoliteitse tarttuvan infektion merkit ja oireet muistuttavat bakteerivaginoosin oireita.
Yrität hoitaa hiivatulehdusta itsehoitona käsikauppalääkkeellä, mutta oireesi jatkuvat.
Bakteerivaginoosi syyt
Bakteerivaginoosi johtuu jonkin emättimessäsi luonnostaan esiintyvän bakteerin liikakasvusta. Yleensä ”hyviä” bakteereja (laktobasillit) on enemmän kuin ”pahoja” bakteereja (anaerobit). Jos anaerobisia bakteereja on kuitenkin liikaa, ne häiritsevät emättimen mikro-organismien luonnollista tasapainoa ja aiheuttavat bakteerivaginoosia.
Riskitekijät
Bakteerivaginoosin riskitekijöitä ovat muun muassa:
Useat seksikumppanit tai uusi seksikumppani. Lääkärit eivät täysin ymmärrä seksuaalisen aktiivisuuden ja bakteerivaginoosin välistä yhteyttä, mutta sairautta esiintyy useammin naisilla, joilla on useita seksikumppaneita tai uusi seksikumppani. Bakteerivaginoosia esiintyy myös useammin naisilla, jotka harrastavat seksiä naisten kanssa.
Huuhtelu. Emättimen huuhtelu vedellä tai puhdistusaineella (douching) häiritsee emättimen luonnollista tasapainoa. Tämä voi johtaa anaerobisten bakteerien liikakasvuun ja aiheuttaa bakteerivaginoosia. Koska emätin puhdistaa itse itsensä, suihkutus ei ole tarpeen.
Laktobasillibakteerien luonnollinen puute. Jos emättimen luonnollinen ympäristö ei tuota riittävästi hyviä laktobasillibakteereja, bakteerivaginoosi kehittyy todennäköisemmin.
Komplikaatiot
Bakteerivaginoosi ei yleensä aiheuta komplikaatioita. Joskus bakteerivaginoosi voi johtaa:
Ennenaikaiseen synnytykseen. Raskaana olevilla naisilla bakteerivaginoosi on yhteydessä ennenaikaisiin synnytyksiin ja pienipainoisiin vauvoihin.
Sukupuoliteitse tarttuvat infektiot. Bakteerivaginoosi altistaa naisia herkemmin sukupuoliteitse tarttuville infektioille, kuten HIV:lle, herpes simplex -virukselle, klamydialle tai tippurille. Jos sinulla on HIV, bakteerivaginoosi lisää todennäköisyyttä, että tartutat viruksen kumppanillesi.
Infektioriski gynekologisen leikkauksen jälkeen. Bakteerivaginoosi voi lisätä riskiä saada leikkauksen jälkeinen infektio esimerkiksi kohdunpoiston tai laajennuksen ja kaavinnan (D&C) kaltaisten toimenpiteiden jälkeen.
Lantion tulehdussairaus (PID). Bakteerivaginoosi voi joskus aiheuttaa PID:n, kohdun ja munanjohtimien tulehduksen, joka voi lisätä hedelmättömyyden riskiä.
Bakteerivaginoosin ehkäisy ja hoito
Voit ehkäistä bakteerivaginoosia:
Minimoi emättimen ärsytys. Käytä mietoja, hajusteettomia saippuoita ja hajustamattomia tamponeja tai tyynyjä.
Älä käytä suihkua. Emättimesi ei tarvitse muuta puhdistusta kuin tavallisen kylvyn. Tiheä suihkuttelu häiritsee emättimen tasapainoa ja voi lisätä emätintulehduksen riskiä. Douchaus ei poista emätintulehdusta.
Vältä sukupuoliteitse tarttuvaa infektiota. Käytä miesten lateksikondomia, rajoita seksikumppaneidesi määrää tai pidättäydy yhdynnästä minimoidaksesi sukupuoliteitse tarttuvan infektion riskin.

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet