B-vitamiinin puutosoireet

B-vitamiineihin kuuluu kahdeksan alalajia. B-vitamiinit ovat vesiliukoisia, joten niiden yliannostus ei ole yleensä vakavaa. B-vitamiinin puutteesta ei tarvitse yleensä kärsiä jos vain noudattaa tarpeeksi monipuolista ruokavaliota ympäri vuoden. Usein kun puhutaan B-vitamiinin puutteesta, tarkoitetaan lähinnä B12-vitamiinin tai fooliohapon puutteellisuutta.

Foolihappoa saadaan erityisesti vihreistä kasviksista, maksasta ja hiivasta. Foolihapon tarve on normaalia suurempi raskaana ollessa ja imetyksen aikana.

B12-vitamiinin puutetta esiintyy lähes yksin omaan ikääntyneillä ihmisillä. Yli 65-vuotiaista noin 10%:lla suomalaisista esiintyy B12-vitamiinin puutetta.

Riittävän B-vitamiinien määrien saamiseksi tulisi nauttia viikottain täysjyvätuotteita, kasviksia, kalaa, lihaa ja maitotuotteita.

B-vitamiinien puutosoireina esiintyy jatkuvaa ja kovaakin väsymystä sekä huuliin voi muodostua haavaumia. B12-vitamiinin puute saattaa synnyttää hermoston oireita ja anemiaa. Foolihapon puutos taas aiheuttaa heikon olotilan, anemiaa ja väsymystä. Oireena voi esiintyä myös ripulia.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet