Aurinkokeratoosi – oireet ja hoito

Aurinkokeratoosi on solujen kypsymishäiriö, joka voi muodostua sellaisille ihon alueille jotka ovat herkästi altiina suoraan paistavalle auringonvalolle. Tällaisiä kohtia iholla ovat muun muassa korvanlehdet, otsa, nenä ja kämmenselät. Aurinkokeratoosi vaatii pääasiassa vaalean ihon pitkäaikaista altistumista auringon ultraviolettisäteilylle. Solujen kypsymishäiriön seurauksena iholle syntyy oireina punertavia läiskiä, joiden pinta voi olla karhea ja kohta iholla voi kutista tai aiheuttaa muuten ärsytystä. Aurinkokeratoosi voi aiheuttaa ihosyövän erästä tyyppiä, okasolusyöpää.

Aurinkokeratoosi muistuttaa aluksi tavallista ihottumaa, mutta alkaa myöhemmin hilseillä ja poikkeaa tavallisesta ihottumasta suuremman paksuutensa puolesta.

Aurinkokeratoosin aiheuttamat vauriot voivat aiheuttaa ihosyöpää ja hoito on hyvä aloittaa ajoissa pian punertavien erikoisten läiskien ilmestymisestä iholle. Tarpeeksi aikaisin aloitettu hoito estää spinaliooman eli okasolusyövän syntymisen tehokkaasti. Aurinkokeratoosin pystyy toteamaan esimerkiksi lääkäriaseman yleislääkäri.

Aurinkokeratoosin hoitokeinoja ovat hoitoaineet kuten jäädytetty nestetyppi, diklofenaakkigeeli ja imikimodia sisältävät voiteet, sekä leikkaukset, laserilla polttaminen ja fotodynaaminen terapia.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet