Aurinkoihottuma – aurinkoallergia- syyt, oireet ja hoito

Aurinkoihottuma, tunnetaan myös nimellä aurinkoallergia, viittaa ihon yliherkkyyteen auringon ultraviolettisäteille, erityisesti UVA-säteille. Se on yleinen ilmiö erityisesti vaaleaihoisilla ihmisillä. Tässä artikkelissa käsitellään aurinkoihottuman syitä, oireita ja hoitokeinoja.

Syyt

Aurinkoihottuman tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta seuraavat tekijät voivat vaikuttaa sen kehittymiseen:

 1. Yliherkkyysreaktio: Ihon reaktio auringon UV-säteilyyn voi johtaa immuunivasteeseen, joka aiheuttaa ihottuman.
 2. Geneettinen alttius: Joillakin ihmisillä voi olla perinnöllinen taipumus kehittää aurinkoihottumaa.
 3. Tietyt lääkkeet ja kemikaalit: Jotkut lääkkeet tai ihon kanssa kosketuksiin joutuvat kemikaalit voivat herkistää ihoa UV-säteilylle.

Oireet

Aurinkoihottuman oireet alkavat yleensä muutaman tunnin kuluttua auringolle altistumisesta ja voivat jatkua useita päiviä:

 1. Punoitus: Iho muuttuu punaiseksi ja tulehtuneeksi.
 2. Kutina tai kirvely: Tämä on yleisin oire, ja se voi olla voimakasta.
 3. Pienet rakkulat tai näppylät: Ne voivat olla täynnä nestettä ja muistuttavat vesirokkoa.
 4. Rakkulat tai näppylät yhdistyvät: Ne voivat muodostaa suuria, kipeitä alueita.
 5. Kuoriutuminen: Auringonpolttama iho voi alkaa kuoriutua muutaman päivän kuluttua.

Hoito

Vaikka useimmat aurinkoihottuman tapaukset ovat lieviä ja paranevat itsestään, joitakin hoitokeinoja voidaan käyttää oireiden lievittämiseen:

 1. Kylmät kompressit: Ne voivat auttaa lievittämään palovammoja ja kutinaa.
 2. Hydrokortisonivoide: Lievä kortikosteroidivoide voi auttaa vähentämään tulehdusta ja kutinaa.
 3. Antihistamiinit: Ne voivat auttaa vähentämään allergisia reaktioita ja kutinaa.
 4. Kosteuttavat voiteet: Ne voivat auttaa ihon paranemisessa ja estää kuoriutumista.
 5. Valohoito: Jotkut ihmiset hyötyvät valohoidosta, jossa ihoa altistetaan säännöllisesti UV-säteilylle ennen kesää, jotta se tottuu auringon säteisiin.

Ehkäisy

 1. Vältä suoraa auringonvaloa: Erityisesti keskipäivän aikana, kun UV-säteily on voimakkainta.
 2. Käytä aurinkovoidetta: Suojakertoimella 30 tai korkeammalla, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyltä.
 3. Käytä suojavaatetusta: Kuten leveälieriset hatut, pitkähihaiset paidat ja aurinkolasit.
 4. Vältä auringonottoa: Jos olet ottanut lääkkeitä tai käyttänyt tuotteita, jotka voivat herkistää ihosi auringolle.

Aurinkoihottuma on ihon yliherkkyysreaktio auringon UV-säteille

Aurinkoihottuma on ihon yliherkkyysreaktio auringon UV-säteille. Vaikka se voi olla kivulias ja epämukava, useimmat tapaukset ovat lieviä ja paranevat itsestään. Ennaltaehkäisy on paras tapa välttää aurinkoihottuma, ja se sisältää auringon välttämisen, aurinkovoiteiden käytön ja suojavaatetuksen. Jos sinulla on toistuvia aurinkoihottuman oireita, on hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa saadaksesi oikean diagnoosin ja hoidon.

Eläminen aurinkoihottuman kanssa

Aurinkoihottuma voi olla paitsi fyysisesti epämukavaa, myös psyykkisesti kuormittavaa. Se voi aiheuttaa itsetunto-ongelmia, erityisesti kun ihottuma on näkyvissä paikoissa, kuten kasvoilla tai käsivarsilla. Jotkut saattavat tuntea häpeää tai noloutta ihonsa ulkonäöstä ja välttää sosiaalisia tilanteita tai ulkona olemista.

Ihonsuojaus

Ihon suojelu on ensiarvoisen tärkeää. Käyttämällä laajakirjoista aurinkovoidetta ja muistamalla levittää sitä säännöllisesti, erityisesti uinnin jälkeen, voit suojata ihoasi. Myös vaatetus on tärkeässä roolissa. Pitkähihaiset paidat, pitkät housut ja hatut voivat tarjota lisäsuojaa, erityisesti silloin kun aurinko paistaa voimakkaimmin.

Rutiinin muodostaminen

Jos olet altis aurinkoihottumalle, voi olla hyvä idea muodostaa rutiini aina kun suunnittelet olevasi auringossa pitkiä aikoja. Tämä voi sisältää esimerkiksi varjoisien paikkojen etsimisen, nesteytyksen pitämisen yllä (kun iho on kosteutettu sisältäpäin, se voi auttaa vähentämään oireita) ja aurinkovoidetuotteiden säännöllisen levittämisen.

Ammattilaisen neuvot

Jos koet, että aurinkoihottumasi oireet ovat erittäin voimakkaita tai toistuvia, on hyvä idea konsultoida dermatologia. Lääkäri voi tarjota tietoa ja neuvoja siitä, miten parhaiten suojautua ja ehkäistä oireiden puhkeamista. Joissakin tapauksissa voi olla tarpeen määrätä lääkitys.

Yhteenveto

Vaikka aurinkoihottuma voi olla turhauttavaa, se ei tarkoita, että sinun pitäisi piiloutua auringolta kokonaan. Oikealla suojauksella, varotoimenpiteillä ja hoidolla voit nauttia auringonpaisteesta ja kesäpäivistä murehtimatta liikaa ihostasi. Muista kuunnella kehoasi ja hakea apua, jos tunnet tarvitsevasi sitä.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet