Auringonpistos – oireet ja hoito

Auringonpistoksella tarkoitetaan lämpörasitusta, joka on kohdistunut suojaamattomaan päähän. Auringonpistos voi tulla tyypillisesti helteisellä ja aurinkoisella ilmalla, jolloin aurinko on päässyt paistamaan ainakin jonkin aikaa suojaamattomaan päähän.

Auringonpistoksen oireina esiintyy usein ainakin päänsärkyä. Muita oireita voivat olla huimaus, yleinen pahoinvointi, ärtynyt olotila ja erilaiset hermoston oireet. Vakavimmissa tapauksissa auringonpistos voi aiheuttaa tajuttomuuden tai verenkiertošokin.

Auringonpistoksen saamista voidaan ehkäistä käyttämällä aurinkoisella säällä sopivia päähineitä. Tällainen sopiva päähine voi olla esimerkiksi ilmava lippalappi tai jokin muu kevyt päähine, jonka avulla päähän kohdistuva lämpö vähenee.

Pieni lapsi saa helposti auringonpistoksen, jos hänen päätään ei suojata auringonpaisteelta. Pienen lapsen pää tulisi aina auringonpaisteella suojata esimerkiksi lapselle sopivalla aurinkohatulla, jonka lieriosa suojaa lapsen päätä myös sivulta.

Auringonpistoksen saatuaan henkilön tulisi mennä viileään paikkaan, esimerkiksi sisätiloihin ja pois auringonvalosta. Päätä voi painella kylmässä vedessä kastellulla liinalla ja olotilaa voi helpottaa myös menemällä viileävetiseen suihkuun. Jos olotila heikkenee, täytyy ottaa yhteyttä lääkäriin.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet