Atooppinen ihottuma vauvalla tai pienellä lapsella – hoitokeinot

Atooppinen ihottuma on yleinen sairaus myös vauvoilla ja pienillä lapsilla. Se voi olla erityisen haastavaa, koska lapsen iho on herkempi ja lapsi ei välttämättä pysty ilmaisemaan oireitaan sanallisesti. Tässä artikkelissa käsitellään atooppisen ihottuman hoitokeinoja vauvoilla ja pienillä lapsilla.

Oireet

Vauvoilla atooppinen ihottuma ilmenee usein poskissa, mutta se voi levitä myös muualle, kuten käsivarsiin, jalkoihin tai vartaloon. Pienillä lapsilla ihottuma voi ilmetä polvien ja kyynärpäiden sisäpuolella sekä kaulassa ja ranteissa.

Hoitokeinot

 1. Kosteuttaminen: Kosteuttavien voiteiden ja emollienttien käyttö on ensiarvoisen tärkeää. Ne auttavat pitämään ihon pehmeänä ja vähentämään kutinaa. Levitä kosteusvoidetta useita kertoja päivässä, erityisesti kylvyn tai suihkun jälkeen.
 2. Kylvyt: Lyhyet, haaleat kylvyt voivat auttaa poistamaan lian ja allergeenit iholta. Voit lisätä kylpyveteen kaurajauhoa tai erityisiä emollientteja, jotka auttavat kosteuttamaan ihoa.
 3. Vältä ärsyttäviä aineita: Käytä hajusteettomia ja herkälle iholle suunniteltuja pesuaineita ja shampooja. Vältä vauvan tai lapsen ihon altistumista voimakkaille kemikaaleille.
 4. Kortikosteroidivoiteet: Lääkäri voi määrätä mietoja kortikosteroidivoiteita tulehduksen ja kutinan vähentämiseksi. On tärkeää käyttää niitä ohjeiden mukaan ja välttää pitkäaikaista käyttöä.
 5. Vaatetus: Käytä puuvillasta valmistettuja vaatteita ja vältä synteettisiä materiaaleja, jotka voivat ärsyttää ihoa.
 6. Kynsien leikkaus: Pidä lapsen kynnet lyhyinä, jotta raapiminen ei vahingoittaisi ihoa liikaa.
 7. Allergiatestit: Jos epäillään, että lapsella on ruoka-allergia, joka pahentaa ihottumaa, lääkäri voi suositella allergiatestejä.

Ennaltaehkäisy

Vaikka atooppisen ihottuman tarkkaa syytä ei tiedetä, on olemassa tapoja vähentää pahenemisvaiheita:

 1. Kosteuta ihoa säännöllisesti.
 2. Vältä ärsyttäviä aineita.
 3. Pukeudu hengittäviin ja pehmeisiin materiaaleihin.
 4. Käytä ilmankostutinta kuivissa olosuhteissa.
 5. Tunnista ja vältä tunnettuja allergeeneja.

Lopuksi

Atooppinen ihottuma voi olla haastavaa sekä lapselle että hänen vanhemmilleen. On tärkeää noudattaa lääkärin ohjeita ja olla aktiivinen lapsen ihonhoidossa. Oikeanlainen hoito ja säännöllinen ihon kosteutus voivat auttaa hallitsemaan oireita ja parantamaan lapsen elämänlaatua. Jos epäilet lapsellasi atooppista ihottumaa, ota yhteys lääkäriin saadaksesi asianmukaista neuvontaa ja hoitoa.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet