Atooppinen ihottuma – kuivaihoisuus ja ihottumat – oireet ja hoito

Atooppinen ihottuma kuuluu atopian ilmenemismuotoihin, joten sitä sairastava on perinnöllisesti saanut herkistymistaipumuksen elinympäristön allergeeneille. Atooppiseen ihottumaan kuuluu pääoireina ihottumat ja kuivaihoisuus, mutta myös päänahan hilseilyä voi ilmetä. Ihottuma esiintyy tavallisesti taipeissa, kaulassa, kasvoissa ja ylävartalossa. Ihon kuivuus johtuu ihon luontaisten rasvojen vähyydestä. Kuiva iho myös kutiaa ja raapisen seurauksena ohut kuiva iho rikkoutuu helposti.

Vaikka atooppinen ihottuma onkin elinikäinen, se voi pysyä oireettomana pitkiäkin ajanjaksoja, jopa vuosikymmeniä. Oireellista atooppisen ihottuman aikaansaamaa kuivaa ihoa ja ihottumia voidaan hoitaa kortisonivoiteilla ja laajemmissa ihottumatapauksissa antibioottikuurilla. Myös tavallisia perusvoiteita on hyvä käyttää ihon kosteuttamiseen. Muita hoitovoiteita ja -keinoja ovat pimekrolimuusi- ja takrolimuusivoiteet sekä valohoito.

Suomessa atooppista ihottumaa esiintyy noin viidesosalla väestöstä. Yleensä oireina esiintyvät kuiva iho ja ihottumat esiintyvät lapsena ennen teini-ikää. Pienellä osalla atooppisesta ihottumasta kärsivillä oireet alkavat vasta aikuisiällä.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet