Atooppinen ekseema – ihotauti – syyt, oireet ja hoito

Atooppinen ekseema, jota kutsutaan myös atooppiseksi dermatiitiksi, on pitkäaikainen ihotauti, joka aiheuttaa ihon kuivumista ja kutinaa. Se on yleisin lapsilla, mutta voi alkaa missä iässä tahansa ja jatkua aikuisuuteen. Tässä artikkelissa käsitellään atooppisen ekseeman syitä, oireita ja hoitomenetelmiä.

Syyt

Atooppisen ekseeman tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta sen uskotaan johtuvan geneettisten ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksesta:

 1. Geneettiset tekijät: Atooppisen ekseeman riski on suurempi, jos perheenjäsenillä on ekseemaa, astmaa tai siitepölyallergioita.
 2. Ympäristötekijät: Kuiva ilma, saippuat, pesuaineet, hiki, stressi, tietyt elintarvikkeet ja allergiset reaktiot voivat laukaista tai pahentaa oireita.
 3. Ihon esteen heikkeneminen: Atooppista ekseemaa sairastavilla ihon normaali este toimii huonommin, mikä tekee siitä herkemmän ärsykkeille ja infektioille.

Oireet

Atooppisen ekseeman oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin:

 1. Kutina: Useimmat potilaat kokevat kutinaa, joka voi olla voimakasta.
 2. Kuiva, hilseilevä iho: Iho voi tuntua karkealta ja kuivalta.
 3. Punaiset tai ruskeat laikut: Yleensä käsissä, jaloissa, sisäpuolen kyynärpäissä, polvissa tai kasvoissa.
 4. Pienet, kohonneet näppylät: Ne voivat erittää nestettä ja kuoriutua.
 5. Ihon paksuuntuminen: Jatkuva raapiminen voi johtaa ihon paksuuntumiseen.
 6. Ihoinfektiot: Haavaumat ja halkeamat voivat tulla infektoituneiksi.

Hoito

Vaikka atooppista ekseemaa ei voida parantaa, useita hoitoja on saatavilla oireiden hallitsemiseksi:

 1. Kosteuttavat voiteet: Ne auttavat ylläpitämään ihon kosteutta ja estämään kuivumista.
 2. Kortikosteroidivoiteet: Lääkärin määräämiä voiteita, jotka vähentävät tulehdusta ja kutinaa.
 3. Kalsineuriinin estäjät: Voiteet, kuten takrolimuusi ja pimekrolimuusi, jotka vähentävät tulehdusta.
 4. Antihistamiinit: Voi auttaa vähentämään kutinaa, erityisesti yöllä.
 5. Valohoito: Käyttää UV-säteilyä vähentämään ekseeman oireita.
 6. Systeemiset lääkkeet: Esimerkiksi syklosporiini, jota voidaan käyttää vakavissa tapauksissa, kun muut hoidot eivät auta.

Atooppinen ekseema on krooninen ihotauti

Atooppinen ekseema on krooninen ihotauti, joka voi aiheuttaa merkittävää epämukavuutta ja vaikuttaa elämänlaatuun. Vaikka sen syytä ei vielä täysin ymmärretä, nykyiset hoitomuodot voivat auttaa hallitsemaan oireita ja parantamaan potilaiden elämänlaatua. On tärkeää neuvotella lääkärin tai ihotautilääkärin kanssa löytääkseen tehokkaimman hoidon ja oppia tunnistamaan ja välttämään laukaisevia tekijöitä.

Eläminen atooppisen ekseeman kanssa

Atooppinen ekseema ei ole pelkästään fyysinen vaiva. Se voi myös vaikuttaa psyykkisesti ja sosiaalisesti henkilön elämään. Ihottuman aiheuttama kutina ja epämukavuus voivat johtaa unettomiin öihin, mikä voi puolestaan vaikuttaa päivittäiseen vireystilaan, keskittymiskykyyn ja mielialaan.

Psyykkinen ja sosiaalinen vaikutus

Kroonisten ihosairauksien, kuten atooppisen ekseeman, on todettu lisäävän riskiä masennukseen ja ahdistukseen. Jatkuva tietoisuus ihon ulkonäöstä ja mahdolliset reaktiot muilta ihmisiltä voivat heikentää itsetuntoa ja aiheuttaa sosiaalista eristäytymistä. On tärkeää tunnistaa nämä tunteet ja etsiä tarvittaessa tukea, olipa se sitten perheeltä, ystäviltä, vertaistukiryhmistä tai ammattilaisilta.

Päivittäinen ihonhoito

Atooppisen ekseeman hoitaminen vaatii jatkuvaa ihonhoitoa. Tämä sisältää:

 1. Välttäminen: Vältä tekijöitä, jotka tiedät pahentavan oireitasi. Tämä voi tarkoittaa tiettyjen saippuoiden, pesuaineiden tai materiaalien välttämistä.
 2. Säännöllinen kosteutus: Käytä hypoallergeenisia voiteita ja voiteita, jotka on suunniteltu erityisesti herkälle iholle.
 3. Kylpy- ja suihkutottumukset: Käytä haaleaa vettä ja vältä kuumia kylpyjä. Kylpemisen jälkeen on myös tärkeää taputella iho varovasti kuivaksi ja levittää kosteusvoidetta heti.
 4. Pukeutuminen: Valitse luonnollisia kankaita, kuten puuvillaa, ja vältä synteettisiä materiaaleja, jotka voivat ärsyttää ihoa.

Tulevaisuuden näkymät

Vaikka atooppinen ekseema voi olla haastavaa elää, tutkimus ja lääketieteen kehitys jatkuvat. Uusia hoitomuotoja kehitetään jatkuvasti, ja monet niistä tarjoavat toivoa paremmasta oireiden hallinnasta tulevaisuudessa.

On tärkeää muistaa, että vaikka atooppinen ekseema voi tuntua hallitsevalta, olet enemmän kuin ihosi tila. Tuen etsiminen, aktiivinen oman hoidon osallistuminen ja jatkuva kommunikointi terveydenhuollon ammattilaisten kanssa voivat auttaa sinua hallitsemaan sairautta paremmin ja nauttimaan täydestä ja onnellisesta elämästä.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet