Anoreksia nervosa – syömishäiriö – anorektikko

Anoreksia nervosa, tai puhukielessä usein vain anoreksia, tarkoittaa syömishäiriötä / laihuushäiriötä. Anoreksia on sairaus, jota sairastavaa henkilöä kutsutaan nimellä anorektikko. Anorektikko pyrkii pudottamaan sairaanloisesti painoaan, joka taas usein johtaa useisiin nälkiintymisestä aiheutuviin ongelmiin ja jopa kuolemaan. Anoreksiaa voidaan ajatella myös henkiseksi sairaudeksi, sillä sitä sairastavalla on vääristynyt omakuva ja tunnetasolla hän kokee itsensä lihavaksi.

Anorektikko pyrkii pudottamaan painoaan millä keinolla hyvänsä, vaikka voi olla jo ennestään alipainoinen. Yleensä myös liikunnan määrä suhteessa ravinnosta saatavaan energiaan on aivan epätasapainossa. Anorektikko harrastaa usein paljon energiaa vaativaa liikuntaa, muttei syö juuri mitään. Hän voi oksentaa syödyn ruoan ulos vatsalaukustaan tai vain pureskella ruokaa nielaisematta sitä, ja käyttää myös ulostuslääkkeitä.

Sairaalloinen laihduttaminen johtaa alipainoisuuteen, heikentää vastustuskykyä sairauksia vastaan, aiheuttaa lukuisia puutostiloja ja pahimmillaan voi aiheuttaa sydänpysähdyksen ja kuoleman. Kymmenesosa anorektikoista kuolee muutaman vuoden kuluessa aliravitsemuksesta johtuviin syihin.

Anoreksiaa sairastava voi tiedostaa käyttäytyvänsä sairaanloisesti ja terveydelleen vaarallisesti, mutta ei välttämättä koe tarvitsevansa hoitoa. Monet anorektikot pyrkivätkin salaamaan sairauden lähimmäisiltään. Anorektikot kokevat tyydytystä siitä, että pystyvät hallitsemaan omaa kehoaan ja painoaan. Vaikka nälkiintyminen aiheuttaisikin selviä oireita, anorektikko kokee ulkopuolisen puuttumisen asiaan ahdistavana.

Vaikka anorektikko tietäisikin olevansa sairaanloisen laiha ja aliravittu, hän pelkää yli kaiken lihomista ja pyrkii kaikin keinoin sen estämään. Aliravitsemus taas monesti aiheuttaa puolestaan masennusta, joka helpottuisi jos anorektikko alkaisi syömään enemmän.

Anoreksiaa eli syömishäiriötä pidetään sairautena, joka on saanut alkunsa jostain henkisestä ongelmasta. Tämän henkisen ongelman on voinut saada aikaan esimerkiksi hyväksikäyttö seksuaalisesti, täydellisyyttä tavoitteleva luonne ja myös henkisten ongelmien esiintyminen suvussa. Sairaalloinen laihduttaminen voi olla myös keino kontrolloida ahdistusta tai muita epämiellyttäviä henkisiä olotiloja.

Anoreksia nervosa yhdistetään melkein aina tyttöihin tai naisiin, sillä vain 5-10% anoreksiaa sairastavista on miespuolisia.

Anorektikkoa hoidetaan fyysisen hoidon lisäksi terapian avulla, jonka päätarkoituksena on estää sairauden uusiutuminen. Hoitoon kuuluu keskeisinä asioina anorektikon ravitsemustilan korjaaminen, psyykkisten oireiden korjaaminen ja motivointi. Perheen ja läheisten tuki on myös tärkeää.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet