Angiina – nielurisatulehdus – oireet ja hoito

Angiina on nielutulehdus, jonka muita nimiä ovat nielurisatulehdus, faryngiitti ja tonsilliitti. Angiinan kivuliain oire on usein voimakas kurkkukipu. Taudin aiheuttavat bakteerit tai virukset. Usein angiinan aiheuttaa A-streptokokkibakteeri, joka saadaan selville nieluviljelmän avulla esimerkiksi lääkäriasemalla. Jos kyseessä on bakteerin aiheuttama angiina, se voidaan hoitaa antibioottikuurilla. Monesti kurkkukipu on niin voimakasta ja jopa nesteen nieleminen niin vaikeaa, että samalla määrätään voimakkaita särkylääkkeitä kivun lievittämiseksi. Yleensä angiinaan liittyvä kuumeilu ja nielurisatulehduksen aikaansaama kipu hellittävät viimeistään muutaman päivän päästä antibioottikuurin aloittamisesta. Normaalisti lääkkeenä käytetään penisilliiniä.

Angiinan itämisaika on normaalisti lyhyt, eli sen oireeton ja piilevä vaihe kestää vain lyhyen aikaa ennen kuin selvät taudin oireet ilmaantuvat.

Angiinan seurauksena potilaan nielu punoittaa. Jos nielu on tulehtunut, nielurisojen pinnalla yleensä näkyy myös peitteitä ja pilkkuja. Mikäli angiina uusiutuu usein ja sairastelu kurkkukipuineen jatkuu pidemmän aikaa, täytyy hakeutua kurkkusairauksiin erikoistuneen lääkärin tutkittavaksi. Ratkaisuna voi olla nielurisaleikkaus, jonka seurauksena angiinasairastelu yleensä loppuu kokonaan.

Angiinan tyypillisiä oireita ovat jatkuva kipu kurkussa, punoittava nielu, vaaleat peitteet nielurisoissa, kuume, päänsärky, yleinen pahoinvointi ja flunssaisuus.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet