Anemia – raudanpuuteanemia – oireet ja hoito
Anemialla, jota kutsutaan joskus myös nimillä verettömyys tai vähäverisyys, tarkoitetaan henkilön verenkierron kykenemättömyyttä kuljettaa riittävää määrää happea keuhkoista kudoksiin. Syynä tähän ovat yleensä hemoglobiinin (rautapitoinen happea sitova proteiini) tai punasolujen vähyys. Myös näiden rakenteen epänormaalisuus voi johtaa anemiaan.
Anemia on siis puutostila, jonka tyyppejä ovat muun muassa raudanpuuteanemia, sideroblastinen anemia, sirppisoluanemia, vuotoanemia, hemolyyttinen anemia, aplastinen anemia, megaloblastinen anemia ja pernisiöösianemia.
Raudanpuuteanemia on yleinen anemiatila, josta kärsii maailmassa jopa kolmasosa ihmisistä. Raudanpuuteanemaa esiintyy pääasiassa köyhissä maissa. Länsimaissa noin 10% kärsii raudanpuuteanemiasta. Länsimaissa naisilla anemia johtuu usein runsaan kuukausivuodon seurauksena tapahtuvan raudan menetyksen vuoksi. Muita syitä ovat myös keliakia ja suolahapon erityksen väheneminen vatsassa. Anemiasta kärsivät muihin ikäryhmiin verrattuna useimmiten vanhukset, vauvat ja nuoret naiset.
Anemian yleisin syy on raudanpuute. Tämän puutteen seurauksena henkilö voi tuntea oireina huimausta, heikkoutta, väsyneisyyttä, päänsärkyä, ruokahaluttomuutta, rintakipuja, hermostuneisuutta ja monia muita oireita. Yleisesti hitaasti kehittyvän olennaisia oireita ovat suuri väsymyksen sekä heikkouden ja voimattomuuden tunne.
Hoitokeinona anemiaan ja raudanpuutteeseen ovat rautavalmisteet, joita saa apteekista. Myös ruokavaliota täytyy muuttaa niin, että se sisältää tarvittavan määrän rautaa ja vitamiineja elimistön riittävän hemoglobiinin ylläpitämiseksi. Täytyy lisäksi varmistaa että elimistö saa tarpeeksi sinkkiä, kuparia ja A-vitamiinia, sillä myös näiden puute voi olla anemian syy. Vaikka ruokavalio sisältäisikin riittävästi anemian estämiseksi riittävästi tarpeellisia aineosia, voi olla ettei anemia hellitäkään. Tällöin anemian taustalla on jokin muu sairaus, jonka vuoksi rautavalmisteet ja muutettu ruokavalio eivät tehoakaan. Tässä tapauksessa anemian hoitamiseksi täytyy mennä tutkimuksiin ja etsiä asiantuntijoiden avulla muita hoitokeinoja.
Vaikka anemiaa hoidetaan yleensä raudan ja vitamiinien avulla, voi anemia joskus esimerkiksi johtua vaikeasta munuaissairaudesta, jolloin sitä hoidetaan erytropoietiini-hormonilla. Verenvuodon aiheuttamaan anemiaan voidaan käyttää hoitokeinona verensiirtoa.

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet