Amebiaasi eli amebapunatauti – syyt, oireet ja hoito

Amebiaasi on infektiosairaus, joka aiheutuu suolistoloisen Entamoeba histolytica -alkueläimen aiheuttamasta infektiosta. Se on yleinen tietyissä osissa maailmaa ja voi aiheuttaa sekä lieviä että vakavia oireita, riippuen siitä, missä kehossa infektio sijaitsee.

Syyt

Amebiaasin pääasiallinen syy on Entamoeba histolytica -alkueläimen nauttiminen:

 1. Saastunut vesi: Alkueläimet voivat elää saastuneessa vedessä, ja niiden nieleminen voi johtaa infektioon.
 2. Saastunut ruoka: Erityisesti, jos ruoka on kasteltu saastuneella vedellä tai sitä ei ole kunnolla keitetty tai paistettu.
 3. Henkilökohtainen kontakti: Kuten suuseksi henkilön kanssa, joka on infektoitunut tai kantaa alkueläimiä.

Oireet

Monet ihmiset, jotka saavat Entamoeba histolytica -infektion, eivät kehitä oireita. Kuitenkin, kun oireita esiintyy, ne voivat olla:

 1. Vatsakipu: Usein alavatsassa.
 2. Ripuli: Voi olla verta tai limaa.
 3. Laihtuminen.
 4. Kuume.
 5. Väsymys.

Joissakin tapauksissa amebiaasi voi levitä muihin kehon osiin, kuten maksaan, ja aiheuttaa vakavampia oireita, kuten maksan absessi.

Hoito

Amebiaasin hoito riippuu oireiden vakavuudesta ja siitä, missä kehossa infektio sijaitsee:

 1. Lääkehoito: Useimmat amebiaasi-tapaukset voidaan hoitaa lääkkeillä. Metronidatsoli on yleisin lääke amebiaasin hoitoon, mutta muita lääkkeitä voidaan käyttää riippuen infektion sijainnista ja vakavuudesta.
 2. Levätä: Infektion aikana on tärkeää levätä ja juoda paljon nestettä, jotta keho voi toipua.
 3. Absessin hoito: Jos amebiaasi on levinnyt maksaan ja aiheuttanut absessin, se voi vaatia lisähoitoa, kuten absessin tyhjennystä.

Yhteenveto

Amebiaasi on suolistosairaus, joka johtuu Entamoeba histolytica -alkueläimen aiheuttamasta infektiosta. Vaikka monet infektiot ovat oireettomia, amebiaasi voi aiheuttaa vakavia oireita ja komplikaatioita, erityisesti jos se leviää muihin kehon osiin. Ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin kuuluvat puhtaan veden juominen, hyvän käsihygienian ylläpitäminen ja välttäminen syömästä saastunutta ruokaa. Jos epäilet, että sinulla on amebiaasi, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen heti oikean diagnoosin ja hoidon saamiseksi.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet