Amblyopia – syyt, oireet ja hoito

Amblyopia, jota kutsutaan myös ”laiskaksi silmäksi”, on näköhäiriö, joka ilmenee, kun yksi silmä ei kehity normaalisti näkökyvyn suhteen lapsuuden aikana. Se on yksi yleisimmistä näköongelmista lapsilla ja se voi jatkua aikuisikään, ellei sitä hoideta varhaisessa vaiheessa.

Syyt

Amblyopian syitä on useita, ja se voi johtua yhdestä tai useammasta seuraavista tekijöistä:

 1. Strabismus: Tämä on yleisin amblyopian syy. Kun silmät eivät katso samaan suuntaan samanaikaisesti, aivot saattavat jättää huomiotta heikomman silmän tuottaman kuvan estääkseen kaksoiskuvien muodostumisen.
 2. Anisometropia: Tämä tarkoittaa sitä, että kahdella silmällä on erilainen näkökyky, esimerkiksi jos toinen silmä on likinäköinen ja toinen kaukonäköinen.
 3. Estetty näkyvyys: Jos jotain estää valon pääsyn silmään pitkään ajanjaksolla lapsuudessa, kuten kaihi, se voi johtaa amblyopiaan.

Oireet

Amblyopian oireet voivat vaihdella, mutta ne voivat sisältää:

 1. Heikentynyt näöntarkkuus: Yhdessä tai molemmissa silmissä.
 2. Silmien välttely: Lapsi voi peittää toisen silmänsä tai kääntyä pään kanssa nähdäkseen paremmin.
 3. Silmien huono koordinaatio: Esimerkiksi silmät eivät ehkä katso samaan suuntaan.
 4. Näköongelmat: Kuten kaksoiskuvat.

Hoito

Amblyopiaa tulisi hoitaa mahdollisimman varhain saadakseen parhaat mahdolliset tulokset. Hoito voi sisältää:

 1. Lasit tai piilolinssit: Jos amblyopia johtuu anisometropiasta, lasit tai piilolinssit voivat korjata näköongelmat ja tasapainottaa silmien näkökyvyn.
 2. Silmälaastari: Tämä on yleisin hoitomuoto amblyopialle. Vahvempi silmä peitetään laastarilla pakottaen heikomman silmän työskentelemään ja kehittämään parempaa näkökykyä.
 3. Atropiinisumute: Tämä sumute voidaan laittaa vahvemman silmän pupilliin, jolloin heikompi silmä joutuu tekemään enemmän työtä.
 4. Harjoitukset: Näitä voidaan tehdä yhdessä laastarin tai sumutteen kanssa, ja ne auttavat parantamaan silmien koordinaatiota ja heikomman silmän näkökykyä.

Yhteenveto

Amblyopia on vakava näköongelma, joka voi vaikuttaa lapsen kykyyn suorittaa päivittäisiä tehtäviä ja oppia tehokkaasti koulussa. Onneksi, kun se havaitaan ja hoidetaan varhaisessa vaiheessa, monet lapset voivat saavuttaa normaalin tai lähellä normaalia näkökykyä. Vanhempien ja huoltajien tulisi olla tietoisia amblyopian merkeistä ja oireista ja ottaa yhteyttä silmälääkäriin, jos heillä on huolta lapsensa näöstä.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet