Alzheimerin tauti – dementia – oireet ja hoito

Alzheimerin tauti on parantumaton tauti, joka on yksi dementian eli älyllisten toimintojen heikentymisen ja ennen kaikkea muistin heikentymisen yleisimmistä aiheuttajista. Aivoaineenvaihdunnan häiriön aikaansaama Alzheimerin tauti on saanut nimensä psykiatri Alois Alzheimerin mukaan. Tautiin johtavia riskitekijöitä ovat muun muassa vaikea aivovamma, korkea verenpaine ja kolesteroli, masennus ja perinnölliset tautia aiheuttavat geenit. Alzheimerin tauti todetaan yleensä iäkkäillä ihmisillä, mutta sitä voi esiintyä 30-40 vuotiaillakin. Yleensä keski-ikäisillä tai sitä nuoremmilla todettu tauti on syntynyt perinnöllisesti. Alzheimerin tauti heikentää sitä sairastavan henkisiä kykyjä ja laskee elämänlaatua. Taudin syntyminen johtuu hermosolujen tuhoutumisesta aivoissa. Tämän tuhoutumisen varmaa syytä ei ole vielä pystytty selvittämään. Alzheimerin taudin toteamisen jälkeen sitä sairastavan elinikä vaihtelee yleensä muutamasta vuodesta pariin kymmeneen vuoteen.

Alzheimerin taudin ensimmäisiä oireita ovat jatkuvasti paheneva muistin heikkeneminen ja uusien asioiden oppimisen vaikeutuminen. Varsinkin lähimuisti voi olla heikko. Tautia sairastava saattaa unohtaa kokonaan edellisen päivän tapahtumat ja sekoittaa uudet ja vanhat asiat keskenään. Ulkopuolinen huomaa tämän sekavista puheista ja samojen asioiden kertomisena useaan kertaan.

Vaikka Alzheimerin tauti on parantumaton, sitä voidaan kuitenkin hoitaa. Hoidon tarkoituksena on hidastaa taudin oireita, parantaa henkilön elämänlaatua ja ylläpitää tautia sairastavan toimintakykyä tavallisissa arkielämän asioissa. Tautia sairastavan läheisille taudin aiheuttamat ongelmat  ovat usein raskaita ja vaativat jaksamista, joten myös heitä tulee tukea. Alzheimer-potilas vaatii jatkuvaa huolenpitoa ja turvallisen paikan asua. Tärkeitä asioita hoidossa ovat riittävä ja terveellinen ruokavalio, hygieniasta huolehtiminen, erilaiset virikkeet, muiden ihmisten seura ja ennen kaikkea liikunta ja ulkoilu. Alzheimerin taudin oireiden etenemiseen on olemassa myös lääkehoitoa, mutta lääkitys on kallista.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet