Allerginen ihottuma kasvoissa ja käsissä – syyt, oireet ja hoito

Allerginen ihottuma, joka tunnetaan myös nimellä kontaktidermatiitti, on ihotulehdus, joka johtuu suorasta kosketuksesta ärsyttäviin aineisiin tai allergiaa aiheuttaviin aineisiin. Erityisesti kasvot ja kädet ovat usein alttiita tällaisille reaktioille johtuen niiden säännöllisestä altistuksesta erilaisille aineille. Tässä artikkelissa käsitellään allergisen ihottuman syitä, oireita ja hoitokeinoja, kun se esiintyy kasvoissa ja käsissä.

Syyt

Allergisen ihottuman puhkeaminen voi johtua monista syistä:

 1. Kosmeettiset tuotteet: Kuten voiteet, meikit tai aurinkosuojat, jotka sisältävät allergisoivia aineita.
 2. Metallit: Erityisesti nikkeli, jota voi löytyä koruista, kelloista ja tietyistä kosmetiikka-aineista.
 3. Kotitalouskemikaalit: Kuten pesuaineet, siivousaineet ja desinfiointiaineet.
 4. Kasvit: Esimerkiksi myrkkysumakki tai tietyt kukat ja yrtit.
 5. Lääkkeet: Voiteet tai geelit, joita levitetään iholle.

Oireet

Allergisen ihottuman oireet voivat vaihdella yksilöittäin, mutta yleisiä oireita ovat:

 1. Punoitus ja turvotus kyseisellä ihoalueella.
 2. Kutina, joka voi olla lievästä voimakkaaseen.
 3. Rakkulat tai vesikellot, jotka saattavat vuotaa nestettä.
 4. Kuiva ja hilseilevä iho.
 5. Ihon paksuuntuminen pitkäaikaisen raapimisen seurauksena.

Hoito

Allergisen ihottuman hoitoon liittyy sekä oireiden hallinta että altistumisen välttäminen tunnistetuille laukaiseville tekijöille:

 1. Vältä ärsykkeiden kosketusta: Kun olet tunnistanut aiheuttavan aineen, yritä välttää sen kanssa kosketuksissa olemista.
 2. Kortikosteroidivoiteet: Ne voivat auttaa vähentämään turvotusta ja kutinaa. Ne ovat saatavilla sekä reseptillä että ilman.
 3. Antihistamiinit: Suun kautta otettavat antihistamiinit voivat auttaa vähentämään allergisen reaktion oireita.
 4. Kosteusvoiteet: Ne auttavat ihoa pysymään kosteutettuna ja voivat vähentää kutinaa ja kuivuutta.
 5. Kalamiinilotion: Se voi rauhoittaa kutisevaa ja ärtynyttä ihoa.

Jos kotihoito ei tuota tuloksia tai oireet pahenevat, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen. Vakavammissa tapauksissa lääkäri voi määrätä vahvempia kortikosteroideja tai muita lääkkeitä.

Ennaltaehkäisy

 1. Tunne herkkyytesi: Jos tiedät olevasi herkkä tietylle aineelle, vältä kosketusta sen kanssa.
 2. Käytä suojakäsineitä: Jos työskentelet kemikaalien tai muiden ärsyttävien aineiden parissa.
 3. Valitse hajusteettomat tuotteet: Hajusteettomat kosmeettiset tuotteet ja pesuaineet ovat usein hellävaraisempia iholle.
 4. Pese uudet vaatteet ennen käyttöä: Se voi poistaa niihin lisättyjä kemikaaleja, jotka saattavat aiheuttaa reaktion.

Allergisen ihottuman hoito kasvoissa ja käsissä

Allergisen ihottuman hoidossa kasvoissa ja käsissä on tärkeää ottaa huomioon ihoalueiden herkkyys ja altistuminen ympäristötekijöille. Tässä lisätietoa hoidon näkökulmasta:

 1. Hellävarainen puhdistus: Käytä lempeitä, hajusteettomia ja saippuattomia puhdistustuotteita kasvojen ja käsien pesuun. Liian voimakkaat pesuaineet voivat ärsyttää ihoa entisestään.
 2. Vältä kuuman veden käyttöä: Kuuma vesi voi kuivattaa ihoa ja pahentaa oireita. Käytä lämmintä tai haaleaa vettä pesussa.
 3. Kosteuttaminen: Käytä kosteusvoidetta säännöllisesti kasvoilla ja käsissä. Valitse hypoallergeenisia ja hajusteettomia tuotteita, jotka eivät sisällä ärsyttäviä ainesosia.
 4. Käsienhoito: Koska käsien iho on alttiina useille ärsyttäville aineille päivittäin, käsien suojaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Käytä käsineitä, kun työskentelet kemikaalien tai veden kanssa, ja muista kuivattua kädet huolellisesti käytön jälkeen.
 5. Allergeenien välttäminen: Pyri tunnistamaan ja välttämään ne aineet, jotka aiheuttavat allergisen reaktion. Tämä voi vaatia tuotteiden vaihtamista tai uusien tuotteiden testaamista, jotka sopivat paremmin ihollesi.
 6. Reseptilääkkeet: Lääkäri voi määrätä vahvempia kortikosteroidivoiteita tai muita reseptilääkkeitä vaikeisiin tapauksiin. Noudata lääkärin ohjeita tarkasti.

Kuinka estää allergisen ihottuman uusiutuminen:

 1. Jatka altistumisen välttämistä: Kun olet tunnistanut allergiatriggereitä, pyri pitämään ne poissa iholtasi.
 2. Suojaudu aurinkosuojalla: Auringonvalo voi pahentaa ihottumaa. Käytä aurinkosuojaa kasvoilla ja käsillä, jos aiot olla ulkona.
 3. Seuraa ihosi kuntoa: Pidä silmällä ihosi reaktioita uusiin kosmeettisiin tai hoitotuotteisiin. Jos huomaat ärsytystä tai oireita, lopeta tuotteen käyttö.
 4. Keskustele lääkärin kanssa: Jos allergisen ihottuman oireet eivät parane tai ne pahenevat, ota yhteys ihotautilääkäriin. Hän voi auttaa selvittämään tarkemmin mahdolliset laukaisevat tekijät ja määrätä tarvittaessa asianmukaista hoitoa.

Allerginen ihottuma kasvoissa ja käsissä voi olla hankala vaiva, mutta asianmukaisella hoidolla ja ennaltaehkäisyllä voit hallita oireita tehokkaasti. Olennaista on tunnistaa aiheuttavat tekijät ja noudattaa huolellista ihonhoitorutiinia. Lääkärin ohjeiden ja neuvonnan avulla voit löytää parhaan mahdollisen hoidon ihollesi.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet