Allergia – yliherkkyysreaktio – oireet ja hoito

Allergia on yliherkkyysreaktio, joka aiheutuu elimistön immunologisen järjestelmän häiriöstä. Vaikka allergiasta ja yliherkkyydestä puhutaan usein samassa yhteydessä, ne eivät tarkoita täysin samaa asiaa. Yliherkkyys kattaa laajemman skaalan immunologisen mekanismin kautta välittyviä haitallisia reaktioita. Allergian oireet eivät synny heti kun allergiaa aiheuttavat aineet pääsevät elimistöön, vaan ensin tapahtuu herkistyminen. Herkistymisessä elimistön immuunijärjestelmä ei vielä tunnista haitallista ja allergiaa aiheuttavaa ainetta. Myöhemmin immuunijärjestelmä jo tunnistaa allergiaa aiheuttavan aineen ja yrittää puolustautua sitä vastaan.

Allergia ja sen oireet puhkeavat silloin kun henkilö altistuu uudestaan haitalliselle aineelle. Tämä altistuminen on usein pitkäkestoista ja voimakasta. Oireellisen allergian syntymistä edesauttavat henkinen rasitus, runsas lääkkeiden käyttö, flunssa ja sairastelu sekä tupakointi.

Elimistölle oikeasti haitallinen allergiaa aiheuttava aine saa aikaan sen, että immuunijärjestelmä alkaa torjua myös sellaisia aineita jotka eivät ole elimistölle haitallisia. Tällaisia aineita ovat muun muassa siitepöly ja jotkin ruoka-aineet. Immuunijärjestelmä toimii siis tässä suhteessa epätarkoituksenmukaisesti.

Allergian yleisimpiä oireita ovat nuha, ihottumat, silmien sidekalvojen herkkyys ja hengityksen vaikeutuminen. Joistain ruoka-aineista syntyvä yliherkkyys taas johtaa muun muassa ripulointiin, vatsakipuihin ja ihottumiin.

Allergia on nykyään hyvin yleinen sairaus, jota esiintyy useilla ihmisillä jossain elämän vaiheessa. Usein allergia ja sen oireet ovat kuitenkin lieviä. Allergia on myös periytyvää, joten allergialle altistuminen johtuu osaksi geneettisistä tekijöistä.

Ennen allergian hoitoa on tarpeellista selvittää allergia oireiden syyt. Kun oireita aiheuttavat syyt ovat selvillä, tehokasta hoitoa allergiaa vastaan on poistaa allergian oireita aiheuttavat tekijät kotona ja niissä ympäristöissä joissa viettää paljon aikaa. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota riittävään ilmanvaihtoon ja sisäilman kosteuteen ja lämpötilaan, vuodevaatteisiin, pölyyn ja mahdolliseen homevaurioon. Myös lemmikit voivat aiheuttaa allergiaa.

Allergiaan on olemassa myös lääkkeitä jotka auttavat allergiaan, mutta eivät kuitenkaan sitä poista kokonaan. Kaikkein tehokkainta allergian hoitoa on estää kokonaan sen syntyminen. Joissain tapauksissa allergiaa voidaan hoitaa myös antihistamiinin avulla ja siedätyshoidolla.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet