ALD – oireet ja hoito – adrenoleukodystrofia

ALD:n yleiskatsaus

Adrenoleukodystrofia (ALD) on harvinainen perinnöllinen sairaus, joka vaikuttaa hermojen ja aivojen valkean aineen tuhoutumiseen. Tämä sairaus vaikuttaa pääasiassa miehiin, mutta sitä voi esiintyä myös naisilla. ALD johtuu perinnöllisestä geenivirheestä, joka vaikuttaa elimistön kykyyn hajottaa tiettyjä rasvoja. Tämä johtaa rasvojen kertymiseen ja hermojen vaurioitumiseen.

Oireet

ALD:n oireet vaihtelevat sairauden muodosta ja vaikeusasteesta. Yleisiä oireita voivat olla:

Kävelyvaikeudet: Potilaat voivat kokea tasapainovaikeuksia ja lihasten heikkoutta, mikä vaikeuttaa kävelyä ja liikkumista.
Käyttäytymismuutokset: ALD voi aiheuttaa käyttäytymismuutoksia, kuten aggressiivisuutta, masennusta tai ahdistusta.
Puhe- ja nielemisvaikeudet: Joissakin tapauksissa sairaus voi vaikuttaa puheeseen ja nielemiseen.
Näköhäiriöt: ALD voi aiheuttaa näkövaikeuksia, jotka voivat johtaa sokeuteen.
Kohtaukset: Joillakin potilailla voi esiintyä epileptisiä kohtauksia.
Aistihäiriöt: Potilailla voi olla tuntopuutoksia tai muita aistihäiriöitä.

Syyt ja riskitekijät

ALD on perinnöllinen sairaus, joka periytyy X-kromosomin kautta. Miehillä on vain yksi X-kromosomi, joten jos heillä on viallinen ALD-geeni, heillä kehittyy yleensä tauti. Naisilla on kaksi X-kromosomia, joten he voivat olla ALD:n kantajia ilman oireita. Jos nainen on kantaja, hänen poikansa voivat periyttää taudin.

Diagnoosi

ALD:n diagnoosi tehdään yleensä kliinisten oireiden, perinnöllisen taustan ja erilaisten testien perusteella. Verikokeet voivat paljastaa rasvojen kertymisen, ja aivojen magneettikuvaus voi näyttää vaurioitumista.

Hoito

ALD:llä ei ole parannuskeinoa, mutta hoito voi auttaa hallitsemaan oireita ja hidastamaan taudin etenemistä. Hoito voi sisältää:

Dieetti: Erityinen rasvaton dieetti voi auttaa vähentämään rasvojen kertymistä.
Lääkkeet: Joitakin lääkkeitä, kuten Lorenzo’s oil, voidaan käyttää rasvojen hajoamisen parantamiseen.
Kohtausten hallinta: Epileptisiä kohtauksia voidaan hoitaa lääkkeillä.
Fysioterapia: Fysioterapia voi auttaa ylläpitämään liikkuvuutta ja lihasten voimaa.

Joissakin tapauksissa voi olla tarpeen tehdä kantasolusiirto, jossa potilaalle siirretään terveitä kantasoluja. Tämä hoitomuoto voi olla tehokas, mutta siihen liittyy riskejä.

Yhteenveto

Adrenoleukodystrofia on harvinainen perinnöllinen sairaus, joka vaikuttaa hermojen ja aivojen valkeaan aineeseen. Se voi aiheuttaa monenlaisia oireita, ja hoito riippuu taudin muodosta ja vaikeusasteesta. Oikea diagnoosi ja hoito ovat tärkeitä potilaiden elämänlaadun parantamiseksi ja taudin etenemisen hidastamiseksi. Jos epäilet, että sinulla tai lapsellasi voi olla ALD, ota yhteyttä lääkäriin perusteellisen arvioinnin saamiseksi.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet