Akuutti sydäninfarkti eli sydänkohtaus – syyt, oireet ja hoito

Akuutti sydäninfarkti, yleisemmin tunnettu sydänkohtauksena, on vakava lääketieteellinen hätätilanne, jossa sydänlihakseen menevä verenkierto estyy osittain tai kokonaan, mikä johtaa sydänlihassolujen kuolemaan.

Syyt

Sydäninfarktin yleisin syy on sepelvaltimoiden ahtautuminen, joka johtuu:

 1. Ateroskleroosi: Kolesterolin ja muiden rasva-aineiden kertyminen valtimoiden seinämiin muodostaa ateroomaplakkeja. Nämä plakit voivat haljeta ja aiheuttaa verihyytymän muodostumisen, joka estää veren virtauksen sydänlihakseen.
 2. Verihyytymä: Verihyytymä voi tukkia sepelvaltimon kokonaan tai osittain.
 3. Verisuonten kouristus: Tämä voi aiheuttaa tilapäisen verenkierron estymisen sydänlihakseen.

Oireet

Sydäninfarktin oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Yleisiä oireita ovat:

 1. Rintakipu: Tyypillisesti tuntuu voimakkaana puristuksena, polttona tai paineena rinnassa. Kipu voi säteillä käsivarteen, leukaan, kaulaan, selkään tai vatsaan.
 2. Hengenahdistus: Yhtäkkinen ja odottamaton hengenahdistus voi olla sydänkohtauksen oire.
 3. Huimaus tai pyörrytys: Johtuen heikentyneestä verenkierrosta.
 4. Pahoinvointi ja oksentelu.
 5. Hikoilu.
 6. Äkillinen väsymys.

Hoito

Sydäninfarktin nopea diagnosointi ja hoito ovat elintärkeitä sydänlihaksen pelastamiseksi. Hoidot keskittyvät verenkierron palauttamiseen sydänlihakseen:

 1. Trombolyyttinen hoito: Lääkkeet, jotka liuottavat verihyytymiä, voidaan antaa pian sydänkohtauksen alkamisen jälkeen.
 2. Angioplastia ja stenttaus: Sepelvaltimo avataan ohuella katetrilla, ja paikkaan, jossa verisuoni on ahtautunut, asetetaan stentti pitämään valtimo auki.
 3. Ohitusleikkaus: Kirurginen toimenpide, jossa verenkierto ohjataan ahtautuneiden tai tukkeutuneiden alueiden ohi.
 4. Lääkitys: Useita lääkkeitä, kuten aspiriini, beetasalpaajat ja angiotensiiniä konvertoivan entsyymin (ACE) estäjät, voidaan määrätä sydänkohtauksen jälkeen sydänlihaksen vaurioitumisen vähentämiseksi ja uuden sydänkohtauksen riskin pienentämiseksi.

Yhteenveto

Akuutti sydäninfarkti on vakava tila, joka vaatii välitöntä lääketieteellistä hoitoa. Sen nopea tunnistaminen ja hoitaminen ovat ratkaisevan tärkeitä sydänlihaksen maksimaalisen määrän pelastamiseksi ja komplikaatioiden välttämiseksi. Riskitekijöiden, kuten korkean verenpaineen, korkean kolesterolin, tupakoinnin ja diabeteksen hallinta, voi auttaa vähentämään sydänkohtauksen riskiä.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet