Akromegalia – syyt, oireet ja hoito

Akromegalia on harvinainen hormonaalinen häiriö, joka johtuu liiallisesta kasvuhormonin erityksestä aikuisiässä. Se voi aiheuttaa liiallista kasvua tietyissä ruumiinosissa, kuten käsissä, jaloissa ja kasvoissa. Kun samaa sairautta esiintyy ennen luuston kasvun päättymistä, sitä kutsutaan gigantismiksi.

Syyt

 1. Aivolisäkkeen adenooma: Suurin osa akromegalian tapauksista johtuu hyvänlaatuisista kasvaimista aivolisäkkeessä, nimeltään adenoomat. Nämä kasvaimet tuottavat liikaa kasvuhormonia.

Oireet

Akromegalian oireet kehittyvät vähitellen, ja ne voivat olla:

 1. Käsien ja jalkojen suurentuminen: Yksi ensimmäisistä merkeistä saattaa olla kengän tai sormuksen koon muuttuminen.
 2. Kasvojen piirteiden karkeutuminen: Kuten suurentunut nenä, alaleuka ja huulet.
 3. Nivelsärky: Liiallinen kasvu voi aiheuttaa nivelsärkyä ja jäykkyyttä.
 4. Ihon muutokset: Iho voi paksuuntua ja tulla karkeammaksi. Myös iho voi muuttua öljyisemmäksi.
 5. Äänen madaltuminen: Akromegalian vaikutuksesta äänihuulet voivat suurentua.
 6. Apnea: Ylähengitysteiden ahtautumisen vuoksi henkilö voi kärsiä uniapneasta.
 7. Päänsärky ja näköhäiriöt: Johtuen aivolisäkkeen kasvaimen paineesta lähellä oleviin hermoihin.

Hoito

Akromegalian hoito keskittyy kasvuhormonin tuotannon vähentämiseen, adenooman koon pienentämiseen ja oireiden lievittämiseen:

 1. Kirurgia: Yleisin ja usein tehokkain hoito akromegaliassa on adenooman kirurginen poisto. Toimenpide tehdään yleensä nenän kautta, ja se on suhteellisen turvallinen ja vähäinvasiivinen.
 2. Lääkitys: Joissakin tapauksissa, erityisesti, jos kirurgia ei ole mahdollista tai se ei ole ollut tehokasta, lääkitys voi auttaa vähentämään kasvuhormonin tuotantoa tai estämään sen vaikutuksia. Tällaisia lääkkeitä ovat somatostatiinianalogit (esim. oktreotidi ja lanreotidi), kasvuhormonireseptorin antagonisti (kuten pegvisomant) ja dopamiiniagonistit (esim. bromokriptiini).
 3. Sädehoito: Jos kirurgia ja lääkitys eivät ole tehokkaita tai ne eivät ole mahdollisia, sädehoitoa voidaan harkita adenooman pienentämiseksi.

Yhteenveto

Akromegalia on harvinainen hormonihäiriö, joka aiheuttaa liiallista kasvua tietyissä ruumiinosissa. Sen ymmärtäminen ja tunnistaminen on tärkeää, koska hoitamattomana se voi johtaa muihin terveysongelmiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin ja tyypin 2 diabetekseen. Onneksi useita tehokkaita hoitovaihtoehtoja on saatavilla, ja niiden avulla monet akromegaliaa sairastavat voivat elää normaalia elämää.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet