Akromegalia – kasvuhormonin liikatuotanto – oireet ja hoito

Akromegalia on harvinainen sairaus, jota esiintyy useimmiten aikuisena. Akromegaliassa elimistö alkaa tuottaa liikaa kasvuhormonia eli somatotropiinia, jonka seurauksena taas nuoret henkilöt kasvavat normaalia nopeammin ja aikuisiällä esimerkiksi kämmenet kasvavat normaalia suuremmiksi. Kasvuhormonin liikatuotantoa aiheuttaa yleensä hyvänlaatuinen aivolisäkkeen kasvain. Joskus myös aivoissa tai hypotalamuksessa oleva kasvain voi aiheuttaa akromegalian. Akromegalia voi olla myös osa MEN1-oireyhtymää, mutta tämä on todella harvinaista.

Akromegalian oireita ovat leuan, nenän, kulmakaarten, kämmenten ja jalkaterien kasvaminen. Muita oireita voivat olla hikoilu, päänsärky, niversärky, kuorsaus sekä korkea verenpaine ja usein myös diabetes. Nämä oireet ja kasvumuutokset kehittyvät hitaasti, useiden kuukausien tai vuosien kuluessa.

Akromegalia voidaan todeta mittauksella, jolla mitataan kasvuhormonin pitoisuuksia verestä sokerirasituskokeessa. Tämän jälkeen pään magneettikuvauksen avulla paikallistetaan kasvaimen sijainti ja saadaan selville sen koko.

Akromegalian hoito tapahtuu yleensä kasvuhormonin liikatuotantoa aiheuttavan kasvaimen poistamisella leikkauksella. Useimmiten nenän kautta tehtävä tähystysleikkaus ja kasvaimen poisto normalisoi kasvuhormonin erityksen jos kasvain on tarpeeksi pieni. Jos taas kasvain on suuri, sen poisto ei välttämättä lopeta akromegaliaa, vaan tällöin kasvuhormonin liikatuotantoa vähennetään lääkkeiden avulla.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet