Akne – finnitauti – näppylätauti – ihosairaus – hoito

Aknen muita nimityksiä ovat muun muassa näppylätauti ja finnitauti. Akne on ihosairaus, joka muodostaa iholle ikävän näköisiä näppylöitä, ja mahdollisesti myös musta- ja valkopäitä. Akne johtuu siitä, että talirauhaset tuottavat liikaa talia, joka ei pääse erittymään pois rauhasista. Tämän seurauksena tapahtuu talirauhasten tulehtuminen. Liiallinen talin eritys ja/tai ihon päällikerroksen sarveiskerroksen paksuuntuminen johtavat akneen. Pahimmillaan aknen seurauksena voi syntyä pysyviä arpia ja tulehtuneita onteloita.

Aknen muodostumisen syitä voivat olla hormonaaliset ja perinnölliset syyt. Aknea esiintyy yleisesti 10-18 vuotiaiden keskuudessa, jolloin suurimmalla osalla tämän ikäryhmän ihmisistä aknea esiintyy kasvoissa, rinnassa, selässä tai hartioissa. Ihosairaus voi olla nopeasti ohimenevä, mutta se voi olla myös pitkään kestävä ja vaikea.

Akne voi esiintyä lievänä tai iholle todellisia vaurioita tuottavana. Riittävä hygienia ja kasvovedet ovat yleensä riittävä hoitokeino lievissä aknetapauksissa, joissa finnit saadaan ajan kanssa häviämään esimerkiksi kasvoilta. Sen sijaan vaikeimmissa tapauksissa on hyvä turvautua aknea hoitaviin lääkkeisiin, jotka ovat usein erilaisia antibiootteja. Vaikeaa aknea voidaan hoitaa myös isotretioniinilla. Lievää aknea voidaan taas hoitaa peseytymällä riittävän usein ja käyttämällä ulkoisesti muun muassa tretioniinia ja atselaiinihappoa. Lievää ja vaikeaa aknea joutuu yleensä hoitamaan useita kuukausia ennen kuin näppylät iholla häviävät.

Akne on yleinen näppylätauti, jonka hoitoon ja näppylöiden peittämiseen on olemassa lukuisia tuotteita, joita voi ostaa apteekista ja myös tavallisista kaupoista. Kaupoissa on tarjolla muun muassa ihon puhdistustuotteita kuten merkit Clearasil ja Neutrogena. Ilman reseptiä saatavia apteekkituotteita aknen hoitoon ovat merkit kuten Brevoxyl ja Basiron.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet