Aivoverenvuoto – syyt, oireet ja hoito

Aivoverenvuoto on vakava sairaus, jossa yksi tai useampi aivojen verisuoni repeää, mikä johtaa veren kertymiseen aivojen sisälle. Aivoverenvuodon seurauksena syntynyt veri voi aiheuttaa painetta aivoille ja vahingoittaa aivojen soluja. Aivoverenvuoto voi olla hengenvaarallinen ja se vaatii nopeaa lääketieteellistä hoitoa.

Syyt

Aivoverenvuodon syitä voi olla monia. Yleisimmät syyt ovat:

 1. Korkea verenpaine: Tämä on yksi yleisimmistä aivoverenvuodon syistä. Pitkään jatkunut kohonnut verenpaine voi heikentää aivojen verisuonten seiniä ja johtaa niiden repeämiseen.
 2. Aneurysma: Se on heikko kohta verisuonen seinämässä, joka voi laajentua ja lopulta repeytyä.
 3. Verisuonimuodostumat: Nämä ovat epänormaaleja yhteyksiä valtimoiden ja laskimoiden välillä aivoissa ja voivat olla alttiita repeämille.
 4. Pään vammat: Onnettomuudet, kuten liikenneonnettomuudet tai kaatumiset, voivat aiheuttaa aivojen verisuonten repeämisen.
 5. Veren hyytymistä estävät lääkkeet: Nämä voivat lisätä verenvuodon riskiä aivoissa.

Oireet

Aivoverenvuodon oireet voivat vaihdella riippuen vuodon sijainnista ja laajuudesta aivoissa. Yleisimpiä oireita ovat:

 1. Äkillinen, voimakas päänsärky
 2. Näköhäiriöt
 3. Puheen tai ymmärryksen vaikeudet
 4. Toispuoleinen heikkous tai tunnottomuus
 5. Koordinointi- ja tasapaino-ongelmat
 6. Tajunnan menetys tai sekavuus
 7. Huimaus tai oksentelu

Hoito

Aivoverenvuodon hoito riippuu sen syystä, sijainnista ja vakavuudesta:

 1. Leikkaus: Joissakin tapauksissa on välttämätöntä suorittaa leikkaus veren poistamiseksi aivoista tai korjata vuotava verisuoni. Leikkaus voi myös olla tarpeen paineen vähentämiseksi aivoissa.
 2. Lääkehoito: Verenpaineen hallinta on kriittistä aivoverenvuodon jälkeen. Lääkkeitä voidaan myös käyttää veren hyytymisen edistämiseen tai kallonsisäisen paineen vähentämiseen.
 3. Elintapamuutokset: Verenpainetta on tärkeää hallita pitkällä aikavälillä, joten elämäntapamuutoksia, kuten suolan saannin vähentäminen, terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta, suositellaan.

Yhteenveto

Aivoverenvuoto on vakava sairaus, joka vaatii välitöntä hoitoa. Oireiden varhainen tunnistaminen ja hoitoon hakeutuminen ovat avainasemassa paranemisen kannalta. On tärkeää ymmärtää riskitekijät ja pyrkiä niiden vähentämiseen elämäntapamuutoksilla ja tarvittaessa lääkityksellä.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet