Aivoverenvuoto – oireet – ICH ja SAV

Aivoverenvuoto syntyy monessa tapauksessa pitkään kestäneestä ja hoitamattomasta verenpainetaudista. Aivoverenvuodossa verta valuu aivokudokseen tai muuhun tilaan aivoissa. Tällainen vuoto voi johtua myös poikkeamasta verisuonessa, aivokasvain, verenvuototauti tai lääkehoito, jonka tarkoituksena on edesauttaa veren hyytymistä aivoissa.

Aivoverenvuotoja on erilaisia. Ne eroavat toisistaan sijaintinsa suhteen ja ne ovat vakavuudeltaan vaihtelevia. Myös hoitomenetelmä valitaan juuri aivoverenvuototyypin mukaan. Aivoverenvuototyyppejä ovat suoraan aivoihin tunkeutuva verenvuoto (ICH), lukinkalvonalainen (SAV) ja kovakalvonalainen (SDV) aivoverenvuoto sekä epiduraalivuoto.

Aivojen alueelle suoraan vuotava verenvuoto ICH on hyvin vaarallinen vuoto, jota on sen sijainnin johdosta usein mahdotonta parantaa leikkauksella. Melkein kaikissa tapauksissa ICH:n seurauksena potilas kuolee. ICH:n tuottamia oireita ovat muun muassa päänsärky, halvausoireet, elintoimintojen häiriintyminen ja tajuttomuus.

Toisin kuin ICH:ta, lukinkalvonalaista subaraknoidaalivuotoa SAV voidaan hoitaa myös leikkaustoimenpiteillä.

Aivoverenvuodon syntymisen seurauksena henkilö tuntee päässään äkillistä kipua, risahduksen tai jonkin muun epätavallisen asian, joka johtaa kovaan päänsärkyyn ja pahoinvointiin. Myös esimerkiksi jonkin raajan halvautuminen ja tuntohäiriöt ovat yleisiä. Verenvuodon seurauksena voi ilmetä myös monia muita oireita kuten tavallisten elintoimintojen (esimerkiksi hengityksen) osittaista toimimattomuutta.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet