Aivotulehdus – aivokuume – enkefaliitti – oireet ja hoito

Aivotulehdus eli enkefaliitti tai aivokuume, voi olla bakteerin tai viruksen aiheuttama tulehdus aivoissa. Tulehdus voi olla peräisin myös jostain toisesta sairaudesta kuten esimerkiksi sikotaudista tai vesikauhusta. Kuten monen muunkin aivosairauden, myös aivotulehduksen tyypillisiä oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, sekava olotila ja kuume. Oireina voi olla myös niskan jäykkyys ja neurologisia oireita.

Aivotulehdusta voidaan hoitaa oireiden vakavuudesta riippuen kotona tai sairaalassa. Yleensä aivotulehdusta sairastava tarvitsee sairaalahoitoa ja jatkuvaa tarkkailua.

Aivotulehdus eli aivokuume on vaarallinen sairaus, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan. Kaikkein vaarallisin sairaus on vanhuksilla ja pienillä lapsilla.

Tulehdus aivoissa voi aiheuttaa myös kooman ja se voi vaurioittaa keskushermostoa pysyvästikin. Vaikka sairauden pahin ja paljon oireilua sisältävä vaihe voi kestää vain muutamia päiviä, potilaan kuntoutus ja toipuminen saattaa kestää melko kauan.

Herpesviruksen aiheuttama tulehdus aivoissa on kaikkein vaarallisin, joka tappaa keskimäärin noin neljäsosan tämän viruksen kautta aivokuumeen saaneista potilaista. Hengissä selvinneistäkään suuri osa ei parannu koskaan täysin. Kuitenkin, jopa 70% muiden virusten tulehduttamista aivokuumepotilaista paranee.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet