Aivotärähdys – oireet ja hoito
Aivotärähdys on nimensä mukaisesti aivojen tärähdys ja tästä johtuva aivojen hetkellinen toiminnan häiriö yleensä jonkin fyysisen iskun seurauksena. Tämä isku voi tapahtua esimerkiksi henkilön kaatuessa liukkaalla ja lyödessään päänsä jäiseen maahan.
Aivotärähdyksen tyypillisiä oireita ovat lyhytaikainen tajunnan menetys ja muistin menettäminen vähäksi aikaa. Näistä ei kumpaakaan tai vain jompikumpi oire saattaa esiintyä. Aivotärähdyksen seurauksena voi ilmetä pahoinvointia, päänsärkyä, huimausta ja suurta väsymystä. Vielä lähipäivinäkin saattaa esiintyä muistihäiriöitä. Aivotärähdyksellä tarkoitetaan melko lyhytkestoista aivojen toiminnan häiriötilaa. Jos oireita ilmenee vielä usean päivänkin jälkeen, tulee mennä lääkärin tutkittavaksi. Tällöin kyseessä voi olla vakavakin aivovamma.
Aivotärähdys luokitellaan sen oireiden vakavuuden mukaan. Tähän vaikuttavat muun muassa mahdollisen tajuttomuuden pituus ja pahoinvoinnin ja päänsäryn rajuus. Jos henkilöllä ilmenee aivotärähdyksen jälkeen kovaa päänsärkyä joka ei hellitä, jatkuvaa oksentelua, puheen puuroutumista, häiriöitä jalkojen tai käsien toiminnassa tai voimakasta uneliaisuutta, tulee välittömästi viedä potilas lääkärille.
Aivotärähdyksen saanutta henkilöä ei saisi jättää tapaturman jälkeen vuorokauteen yksin, vaan hänen tilaansa tulisi tarkkailla. Tämän voi tehdä esimerkiksi yön aikana herättämällä potilas pari kertaa ja tiedustelemalla hänen vointiaan ja tarkkailemalla hänen tajuntansa tasoa. Päänsärkyyn voidaan ottaa särkylääkettä, joka sisältää parasetamolia.
Aivotärähdyksen hoito ja palautuminen turvallisimmin normaaliin tilaan tapahtuu levolla ja välttämällä liikoja ärsykkeitä kuten päihteiden käyttämistä, kuntoliikuntaa, television katselemista ja muita asioita jotka vaativat keskittymistä.

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet