Aivopaise – märkäpesäke aivoissa – oireet ja hoito

Aivopaise on vaarallinen aivoihin syntynyt märkäpesäke eli märkäinen infektiopesäke, jonka aiheuttaa usein nenän sivuontelosta tai hampaistosta aivoihin siirtyneet bakteerit. Nämä bakteerit aiheuttavat aivoissa tulehduksen. Aivopaise saattaa syntyä esimerkiksi korvatulehduksen seurauksena, jolloin paiseen aiheuttajana on usein streptokokki-, hemofiilus- tai pneumokokkibakteerit.

Aivopaiseen oireita ovat muun muassa päänsärky, pahoinvointi ja joissain tapauksissa jopa kooma. Oireet kuitenkin riippuvat suuresti paiseen sijainnin ja bakteerityypin mukaan. Aivoihin syntynyt märkäpesäke voi joissain tapauksissa aiheuttaa muun muassa vakavia neurologisia vaurioita, aivokalvontulehduksen ja epileptisyyttä.

Aivopaiseesta on hyvä mahdollisuus selviytyä, jos sen hoitamiseen ryhdytään ajoissa. Viimeisenä keinona tällainen märkäinen infektiopesäke voidaan yrittää parantaa myös leikkauksella, vaikkakin vaikea leikkaus epäonnistuu usein.

Harvinainen aivopaise ilman hoitoa johtaa kuolemaan. Sen sijaan riittävän ajoissa aloitettu hoito parantaa jopa 90% aivopaisepotilaista.

Henkilöillä, joilla on heikko immuunijärjestelmä esimerkiksi HIV:n seurauksena, on paljon suurempi riski saada aivopaise kuin terveillä.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet