Aivokalvontulehdus – Oireet – Viruksen tai bakteerin aiheuttama

Aivokalvontulehduksen yleisiä oireita ovat päänsärky, kova kuume, niskan tai selän kankeus, pilkullinen ihottuma, niskasärky ja tajunnan hämärtyminen.

Aivokalvontulehdus (meningiitti) on normaalisti viruksen tai bakteerin aiheuttama sairaus. Viruksen aiheuttama aivokalvontulehdus on paljon bakteerin aiheuttamaa yleisempi, eikä se ole niin vaarallinen kuin bakteeripohjainen tulehdus. Jos tulehduksen aiheuttaja on bakteeri, se voi olla hemofilus-, meningokokki- tai pneumokokkibakteeri.

Varsinkin bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus on erittäin vaarallinen sairaus, joka hoitamattomana voi tappaa jo muutamassa tunnissa. Vaikka hoitoon hakeuduttaisiinkin heti ja tulehdusta hoidettaisiin suonensisäisellä antibiootilla, voi olla että henkilö hoidosta huolimatta kuolee.

Viruksen aiheuttama tulehdus ei ole lähellekään niin vaarallinen kuin bakteerin aiheuttama, ja kaikkia sitä sairastavista ei tarvitse hoitaa edes sairaalassa vaan hoito voidaan suorittaa kotona.

Vaikka aivokalvontulehdus onkin vaarallinen sairaus, se on nykyään myös harvinainen. Nykyään aivokalvotulehdustapauksia todetaan vuosittain Suomessa vain muutamia satoja.

Lapsuusiällä suurin riski sairastua aivokalvontulehdukseen on ensimmäisen kahden elinvuoden aikana. Tällöin tulehduksen seurauksena voi olla myös parantumaton CP-vammaisuus.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet