Aivohalvaus – aivoverenkiertohäiriö – oireet ja hoito

Aivohalvaus voi olla seurausta aivoverenkiertohäiriöstä. Aivoverenkiertohäiriö on nimensä mukaisesti aivoissa tapahtuva verenkierron häiriö, jonka saattaa aiheuttaa aivoverenvuoto tai aivovaltimotukos. Aivohalvaus tai aivoverenkiertohäiriö saattaa syntyä myös tulehduksen, aivovamman tai aivokasvaimen seurauksena. Aivoverenkiertohäiriö on vaarallinen ja yleinen aivoissa tapahtuva häiriötila, jonka seurauksena voi olla kuolema. Aivoverenkiertohäiriötä yleisimpiä kuolinsyitä ovat vain syöpä ja  sydänsairaudet. Aivoissa tapahtuvaa verenkiertohäiriötä ilmenee muita ikäryhmiä enemmän iäkkäillä ihmisillä.

Aivoverenkiertohäiriön ensioireita ovat muun muassa nopeasti tapahtuva heikkous jaloissa, käsivarsissa tai toispuolisen kasvon alueella, tunnottomuus, puutuneisuus, näön hämärtyminen, voimakas päänsärky, huimaus ja puhekyvyn heikkeneminen. Näitä ensioireita vaarallisempia oireita ovat esimerkiksi näkökyvyn menetys, raajahalvaus, tuntohäiriö ha toisen silmän hetkellinen pimeneminen.

Aivoverenkiertohäiriötä voidaan hoitaa. Potilaan aivokudosvauriosta johtuvaa tiettyjen toimintojen menettämistä tai heikkenemistä pyritään korjaamaan kuntoutuksen avulla. Jos on todennäköistä että henkilöllä on aivoissaan valtimopullistuma, tämä voidaan poistaa leikkauksella. Aivoverenvuodon seurauksena syntynyt  verenpurkauma voidaan myös korjata leikkauksen avulla. Leikkaus kuitenkin tehdään vain siinä tapauksessa, jos henkilön kunto on tarpeeksi hyvä ja verenpurkauma sijaitsee sellaisessa paikassa, että se voidaan korjata ilman suurempaa riskiä.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet