Aikuistyypin diabetes – sokeritauti – tyypin 2 diabetes – oireet ja hoito

Aikuistyypin diabetes on yleisin diabeteksen muoto, joka ilmenee tavallisesti vasta aikuisena. Tällainen aineenvaihduntasairaus johtuu veren liian suuresta glukoosipitoisuudesta. Tämän poikkeavuuden lisäksi glukoosia erittyy virtsaan ja maksa alkaa tuottaa glukoosia kiihtyvällä vauhdilla. Aikuistyypin diabetesta kutsutaan usein vain pelkäksi diabetekseksi ja myös sokeritaudiksi tai tyypin II diabetekseksi. Diabetes joka alkaa aikuisiällä, voi olla tyypiltään myös esimerkiksi raskausdiabetes.

Aikuistyypin diabetes johtuu insuliinin ylituotannosta. Insuliini on hormoni, jonka tehtävänä on säädellä sokeriaineenvaihduntaa elimistössä. Insuliinin ylituotannon seurauksena soluihin ei enää siirry tavallista määrää glukoosia ja veren glukoosipitoisuus suurenee.

Merkittävin diabeteksen tyypin 2 synnyn syy on ylipaino, ja varsinkin keskivartalossa esiintyvä lihavuus. Muita syitä ovat perinnöllisesti siirtyvä diabetes, vanhuus, jatkuva epäterveellinen ruokavalio, tupakointi ja muut epäterveelliset elämäntavat kuten liikunnan puute. Aikuistyypin diabeteksen syntymistä voidaan siis estää huomioimalla edellä mainitut asiat ja muuttamalla elämäntapoja.

Diabeteksen oireita ei välttämättä itse aluksi huomaa, mutta tavallisessa terveystarkastuksessa nämä oireet tulevat esille. Oireet voi kuitenkin myöhemmin mahdollisesti itse huomata. Näitä oireita ovat epätavallinen väsymyksen tunne, laihtuminen ilman syytä ja lisääntynyt virtsaamisen tarve, joka aiheuttaa  tavallista suuremman ja jatkuvan janon tunteen.

Diabetes on vakava sairaus, sillä se voi johtaa sydän- ja verisuonitauteihin. Muita seurauksia voivat olla muun muassa silmänpohjamuutokset ja erilaiset hermostoon liittyvät vauriot.

Diabeteksen tärkeimpinä hoitokeinoina ovat epäterveellisen ruokavalion muuttaminen terveelliseksi sekä laihduttaminen ja painon pudottaminen. Tällöin voidaan myös ottaa lääkkeenä metformiinia eli diabeteslääkettä. Jos nämä hoitokeinot eivät kuitenkaan tehoa tarpeeksi tehokkaasti, voidaan aloittaa insuliinihoito. Insuliinipistosten tarkoituksena on alentaa verensokeritasoa. Kuitenkin, kaikkein tärkein ja merkittävin hoitokeino diabeteksen hoidossa on ruokailutottumusten muuttaminen pysyvästi terveellisiksi.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet