HIV – Oireet, tarttuminen ja hoito – AIDS

HI-virus eli HIV on maailmanlaajuinen virustauti, joka ilman hoitoa johtaa AIDS:iin (Acquired Immune Deficiency Syndrome) eli immuunikatoon. HIV on siis AIDSiin johtava syy, eivätkä ne tarkoita samaa asiaa. Immuunikato/AIDS syntyy tarkalleen ottaen HIV:n tartuttaessa leukosyyttisoluja. Nämä solut normaalisti ohjaavat kehon immuniteettivastetta. Kun näiden solujen määrä ruumissa vähenee riittävästi, henkilön ruumis ei enää pysty torjumaan normaaleja tauteja vaan se sairastuu. Näitä tauteja voivat olla monet syöpä- tai tulehdustaudit, jotka lopulta voivat tappaa kuihtuneen ruumiin. HI-virus aiheuttaa myös neurologisia oireita sairastuneen ihmisen aivoissa. HIV-positiiviseksi kutsutaan henkilöä, jonka ruumiissa on todettu HI-virus.

HIV:n ensioireet ilmaantuvat 2-8 viikkoa tartunnan saamisen jälkeen, ja niitä ovat kurkkukipu, kuume, lihaskipu, ihottumat, päänsärky, ripuli, nielutulehdus, väsymys ja haavat suussa. Myöhempiä HIV:n oireita voivat olla muun muassa yskä, hengenahdistus, muistihäiriöt, laihtuminen, päänsärky, kuume ja kova väsymys ja voimattomuus.

HIV:n riittävän aikainen havaitseminen HIV-vasta-ainetestillä ja säännöllinen lääkitys infektion eteneminen pystytään pysäyttämään. Vaikka HIV olisikin ehtinyt kehittyä immuunikatoasteelle, voidaan lääkityksellä mahdollisesti pystyä palauttamaan sairastuneen henkilön toimintakyky hyväksi. HIV:n hoitaminen lääkkeillä on jatkuvaa seurantaa vaativa prosessi, jolla on pystytty vähentämään kuolemaan johtavia sairauksia merkittävästi. HIV:iä ei pystytä poistamaan sairastuneesta ihmisestä, mutta sitä voidaan nykyään hoitaa länsimaissa niin tehokkaasti, että monissa tapauksissa sairastunut voi elää normaalin mittaisen elämän.

HIV ja AIDS voi tarttua muun muassa suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä tai käytettyjen huumeneulojen veren mukana. Tauti ei siis tartu normaalissa kanssakäymisessä tai tavallisen kosketuksen välityksellä. HIV:lta ja AIDS:lta voi siis suojautua helposti käyttämällä yhdynnän aikana kondomia. Muita HIV:n tarttumistapoja ovat elin- ja verensiirrot.

Erityisen suurena AIDS-ongelma esiintyy kehitysmaissa ja etenkin Afrikassa, jossa köyhät naiset joutuvat myymään itseään saadakseen rahaa ruokaan. Yhdyntä tapahtuu usein ilman minkäänlaista ehkäisyä.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet