AIDS (HIV) – oireet ja hoito – immuunikato

AIDSin ja HIV:n yleiskatsaus

AIDS (Hankittu immunipuutosoireyhtymä) on vakava tila, joka johtuu HIV-viruksesta (Ihmisen immuunikatovirus). HIV heikentää immuunijärjestelmää, mikä tekee henkilöstä haavoittuvaisemman erilaisille infektioille ja sairauksille. AIDS on HIV-infektion loppuvaihe, jolloin immuunijärjestelmä on niin vaurioitunut, että keho ei kykene puolustautumaan vakavilta sairauksilta.

Oireet

HIV-infektion oireet vaihtelevat infektion eri vaiheissa:

Akuutti infektio: Muutama viikko tartunnan jälkeen henkilö voi kokea flunssan kaltaisia oireita, kuten kuume, päänsärky, ihottuma ja väsymys. Nämä oireet saattavat kestää muutamasta päivästä useisiin viikkoihin.
Kliinisesti latentti vaihe: Tämän vaiheen aikana virus on edelleen aktiivinen, mutta ei aiheuta oireita. Tämä vaihe voi kestää vuosia tai jopa vuosikymmeniä, mutta lopulta virus vaurioittaa immuunijärjestelmää, jolloin oireita alkaa ilmaantua.
AIDS: Tässä vaiheessa immuunijärjestelmä on heikentynyt niin paljon, että keho ei kykene torjumaan infektioita ja sairauksia. Oireet voivat sisältää jatkuvan väsymyksen, yöhikoilun, laihtumisen, kroonisen ripulin ja valkoisten pilkkujen esiintymisen suussa.

Syyt ja riskitekijät

HIV leviää useiden kehon nesteiden, kuten veren, siemennesteen, emättimen eritteiden, rintamaidon ja peräaukon eritteiden kautta. Yleisimmät tartunnan syyt ovat:

  • Suojaamaton yhdyntä tartunnan saaneen henkilön kanssa
  • Huumeiden käyttö ja jakaminen neuloja tartunnan saaneen kanssa
  • Tartunnan saaneelta äidiltä lapseen synnytyksen, imetyksen tai raskauden aikana
  • Verensiirto tai elinsiirto tartunnan saaneelta henkilöltä (erittäin harvinaista nykyisin)

Diagnoosi

HIV-testi tehdään verikokeella, joka etsii vasta-aineita virukselle. Jos testi on positiivinen, se vahvistetaan toisella testillä. On suositeltavaa tehdä säännöllinen HIV-testi, jos henkilöllä on riskitekijöitä.

Hoito

Vaikka HIV:lle tai AIDSille ei ole parannuskeinoa, on olemassa antiretroviraalista lääkitystä, joka voi hidastaa viruksen etenemistä ja estää sen kehittymistä AIDSiksi. Lääkitys voi myös vähentää tartuntariskiä. Hoidon lisäksi on tärkeää välttää tekijöitä, jotka voivat heikentää immuunijärjestelmää, ja saada rokotukset, jotka voivat suojata infektioilta.

Yhteenveto

AIDS ja HIV ovat vakavia sairauksia, jotka heikentävät immuunijärjestelmää ja tekevät kehosta haavoittuvan erilaisille infektioille ja sairauksille. Vaikka parannuskeinoa ei ole, antiretroviraalinen lääkitys ja muut hoidot voivat auttaa hallitsemaan oireita ja hidastamaan viruksen etenemistä. On tärkeää tehdä säännöllisiä HIV-testejä ja suojata itsesi tartunnalta.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet