Afta – haavauma suuontelon limakalvoilla – hoito
Aftat ovat pieniä ja kipeitä haavaumia suun limakalvoilla ja niitä voi esiintyä huulissa, kielessä ja ikenissä. Näitä haavaumia voi ilmetä useita tai vain yksi tai kaksi kappaletta ja ne voivat olla eri kokoisia. Aftat ovat usein epämiellyttäviä ja kipeitä haavaumia suussa. Aftat voivat tuntua kivuliailta juodessa ja syödessä, mutta joskus ne voivat olla jopa niin kipeitä että haittaavat puhumista. Aftat eivät ole harvinaisia, vaan niitä esiintyy ainakin 20% väestöstä. Nämä haavaumat esiintyvät useimmiten lapsilla ja nuorilla.
Ei ole löydetty varmaa syytä mikä aiheuttaa aftan synnyn, mutta on todettu että haavauman syntyyn vaikuttavat foolihapon, sinkin, B-vitamiinin ja raudan puute sekä tietyt ruoka-aineet. Myös hormonipitoisuuksien vaihtelu vaikuttaa edistävästi aftojen syntyyn.
Punareunaisia aftoja voidaan hoitaa purskuttamalla suussa klooriheksidiiniliuosta, jota voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Jos aftahaavaumat ovat riittävän kipeitä, voidaan kipuun ottaa tavallisia särkylääkkeitä. Myös ilman reseptiä saatavat Aftab-tabletit sopivat suun haavaumien hoitoon. Vaikka hoitoaineina voidaankin käyttää monia erilaisia tabletteja ja salvoja, aftat voivat parantua myös itsekseen jopa viikossa. Kannattaa myös kokeilla käyttää apteekista saatavaa hammastahnaa, joka ei sisällä natriumlauryylisulfaattia.
Suun kipeiden haavaumien uusiutumisen estämiseksi ei valitettavasti pysty tekemään tiettävästi mitään. Aftat kuitenkin ajan myötä häviävät kokonaan, tähän voi kuitenkin mennä useita vuosia.
Jos aftat muodostuvat niin kipeiksi, että ne haittaavat merkittävästi syömistä, juomista tai jopa puhumista, eikä kipulääkkeistäkään ole juuri apua, on viisainta mennä lääkärille. Jos on oletettavissa, että haavaumat ovat uusiutuvia herpeksiä, on myös tällöin syytä mennä lääkärille. Lääkäri voi määrätä esimerkiksi reseptin puuduteliukselle, jonka avulla syöminen ei tuota jatkossa enää tuskaa.

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet