Adenovirus – oireet

Adenoviruksen aiheuttamia oireita ovat tyypillisesti kuumeilu, oksentelu, yleinen huonovointisuus, päänsärky, löysä uloste ja flunssainen olo. Adenoviruksen aiheuttama ripuli voi kestää jopa monta viikkoa. Adenovirus vaikuttaa heikentävästi elimistön nestetasapainoon.

Jos nielutulehduksen on aiheuttanut adenovirus, potilaan nielu on usein voimakkaasti tulehtunut, katteita esiintyy nielurisoissa, ihosolmukkeet leukakulassa ovat suurentuneet sekä korkeaa kuumetta voi jatkua useita päiviä.

Adenovirus lapsella vaikuttaa voimakkaasti lapsen nestetasapainoon. Vauvalla adenoviruksen oireet tulee aina ottaa vakavasti ja hankkiutua terveyskeskukseen pian oireiden ilmaannuttua. Lapsella adenovirukset voivat aiheuttaa esimerkiksi flunssaa, silmätulehduksia, hengitysteiden tulehduksia ja nielutulehduksia. Alle 4-vuotiaiden lasten hengitystietulehduksista 5% on adenoviruksen aiheuttamia.

Adenoviruksia voi esiintyä ihmisissä ja eläimissä. Adenovirus on niin sanottu vaipaton DNA-virus, joka selviää happamissa ja emäksisissä olosuhteissa kuten esimerkiksi uima-altaassa tai ruuansulatuskanavassa. Adenoviruksiin kuuluu useita kymmeniä virustyyppejä.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet