Adenooma – oireet ja hoito – hyvälaatuinen rauhaskasvain
Adenooman yleiskatsaus
Adenooma on hyvänlaatuinen kasvain, joka muodostuu rauhaskudoksesta. Se voi esiintyä missä tahansa rauhasessa kehossa, mutta yleisimpiä paikkoja ovat kilpirauhanen, lisämunuaiset, keuhkot ja ruoansulatuskanava.
Oireet
Oireet riippuvat adenooman sijainnista ja koosta:
Kilpirauhasen adenoomat voivat aiheuttaa kaulan paksuuntumista.
Lisämunuaisen adenoomat voivat aiheuttaa korkeaa verenpainetta tai muita hormonaalisia oireita.
Keuhkojen adenoomat voivat aiheuttaa hengitysvaikeuksia.
Ruoansulatuskanavan adenoomat voivat aiheuttaa vatsakipua tai verenvuotoa.
Syyt ja riskitekijät
Adenooman tarkkoja syitä ei tunneta, mutta perimä ja ympäristötekijät saattavat vaikuttaa niiden kehittymiseen. Jotkut perinnölliset sairaudet voivat lisätä adenoomien riskiä.
Diagnoosi
Diagnoosi perustuu kliiniseen tutkimukseen, oireisiin ja kuvantamistutkimuksiin, kuten röntgenkuvaan, ultraääneen tai magneettikuvaan. Joissakin tapauksissa voi olla tarpeen ottaa näyte kasvaimesta.
Hoito
Adenoomien hoito riippuu niiden sijainnista, koosta ja aiheuttamista oireista. Joskus riittää seuranta, mutta toisinaan voi olla tarpeen poistaa adenooma leikkauksella. Hormonaalista hoitoa voidaan käyttää myös joidenkin adenoomien hoidossa.
Yhteenveto
Adenoomat ovat hyvänlaatuisia kasvaimia, jotka voivat esiintyä missä tahansa rauhasessa kehossa. Niiden oireet ja hoito riippuvat sijainnista ja koosta. Oikea diagnoosi ja hoito ovat tärkeitä adenooman hallinnassa. Jos sinulla on adenoomaan liittyviä oireita, ota yhteyttä lääkäriin.

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet