Adenooma – hyvänlaatuinen rauhaskasvain

Vaikka adenoomakasvaimet ovatkin yleensä täysin vaarattomia, ne on hyvä kuitenkin tutkia. Jos tutkimuksissa ilmenee epäilyjä mahdollisesta syövän aiheuttajasta, on adenooma tällöin poistettava leikkauksella. On olemassa myös tietynlaatusia rauhaskasvaimia, jotka saattavat ilman hoitoa muuttua ajan myötä pahanlaatuisiksi kasvaimiksi, adenokarsinoomeiksi. Tällainen pahanlaatuinen kasvain on rauhasepiteelistä syntynyt syöpä, joka on yleinen syöpätyyppi. Melkein kaikki perä- ja paksusuolen syövistä ovat adenokarsinoomeja. Usein myös niiden keuhkosyöpää sairastavien henkilöiden keuhkosyöpätyyppinä voi olla adenokarsinooma, joiden syöpä ei johdu tupakoinnista. Adenokarsinooma onmyös yleinen eturauhassyöpä.

Mitä eroa on syövällä ja adenoomalla?
Jos rauhassolut alkavat muuttua tai kasvaa hallitsemattomasti, voi muodostua kasvaimia. Jotkin rauhassoluissa havaitut kasvaimet eivät ole syöpäsoluja. Näitä kutsutaan adenoomiksi. Jotkin rauhassoluissa muodostuvat kasvaimet ovat kuitenkin syöpäkasvaimia.

Kuinka vakava adenooma on?
Nämä paksusuolen limakalvoon muodostuvat pienet solurykelmät ovat yleensä vaarattomia. Jotkut niistä voivat kuitenkin johtaa paksusuolen syöpään. Yleisimmät paksusuolen polyypit, joita lääkärit poistavat, ovat putkimaista adenoomaa. Se voi muuttua syöväksi, ja vaara kasvaa, mitä suuremmiksi polyypit kasvavat.

Ovatko adenoomat aina syöpää?
Adenoomat ovat yleensä hyvänlaatuisia tai syövättömiä, mutta niissä on mahdollisuus muuttua adenokarsinoomiksi, joka on pahanlaatuinen tai syöpä. Hyvänlaatuisina kasvaimina ne voivat kasvaa niin suureksi, että ne painavat ympäröiviä elintärkeitä rakenteita ja aiheuttavat vakavia seurauksia.

Mikä on adenooman syy?
Useimmilla lisäkilpirauhasen adenoomilla ei ole tunnistettua syytä. Joskus syynä on geneettinen ongelma. Tämä on yleisempää, jos diagnoosi tehdään nuorena. Myös tilat, jotka stimuloivat lisäkilpirauhasia kasvamaan, voivat aiheuttaa adenooman.

Pitääkö adenoomat poistaa?
Useimmiten adenoomat poistetaan paksusuolen tähystyksen yhteydessä. Joskus adenooma voi kuitenkin olla liian suuri poistettavaksi kolonoskopian aikana. Tällaisissa tapauksissa saatat joutua leikkaukseen, jotta adenooma voidaan poistaa.

Pitäisikö minun olla huolissani adenoomasta?
Adenoomat voivat olla vaarattomia, mutta ne voivat myös kehittyä syöväksi. Adenoomien esiintyminen lisää henkilön riskiä sairastua paksusuolen syöpään. Kaikki adenoomat eivät kuitenkaan edusta syöpää. Tutkimukset viittaavat siihen, että adenoomat, joilla on kylämainen kasvutapa, muuttuvat todennäköisemmin syöväksi.

Tulevatko adenoomat takaisin?
Vuosittaisen uusiutumisasteen arvioitiin olevan 19,3 %. Niistä 323 tutkittavasta, joiden pitkälle edenneet leesiot oli poistettu kahden ensimmäisen kolonoskopian aikana, 162:lla (50,2 %) todettiin jonkinlainen paksusuolen kasvain 2,19 vuoden keskimääräisen seurannan aikana, ja vuotuinen uusiutumisaste oli 22,9 %.

Miten adenoomia voidaan ehkäistä?
Ruokavaliolla. On vain järkeenkäypää, että suolistosta alkunsa saavan sairauden pitäisi jotenkin liittyä ruokavalioon.
Vihannekset ja hedelmät.
Foolihappo.
Liha ja tyydyttyneet rasvat.
Kuitu.
Kalsium.
Aspiriini.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet