Adenomyoosi – oireet ja hoito – kohdun lihaksen hyvälaatuiset kasvaimet

Adenomyoosin yleiskatsaus

Adenomyoosi on tila, jossa kohdun sisäkerroksen solut kasvavat kohdun lihaksen sisään. Tämä voi aiheuttaa kohdun seinämien paksuuntumista ja voi aiheuttaa kipua sekä raskaita kuukautisia. Se on yleisintä 40-50-vuotiailla naisilla, mutta voi esiintyä missä tahansa lisääntymisiässä olevilla naisilla.

Oireet

Adenomyoosin oireita voivat olla:

Raskaat tai pitkittyneet kuukautiset
Vaikea kuukautiskipu
Lantion kipu
Tunne paineesta lantion alueella
Kohdun suurentuminen

Syyt ja riskitekijät

Adenomyoosin tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta hormonaaliset tekijät voivat vaikuttaa sen kehittymiseen. Muita mahdollisia syitä ovat kohdun leikkaukset, kuten keisarinleikkaus tai kohdun poisto.

Diagnoosi

Diagnoosi perustuu yleensä oireisiin, kliiniseen tutkimukseen ja kuvantamistutkimuksiin, kuten ultraääneen tai magneettikuvaan. Joskus diagnoosi voi olla haastavaa, koska adenomyoosin oireet voivat muistuttaa muita gynekologisia sairauksia.

Hoito

Adenomyoosin hoito riippuu oireiden vakavuudesta. Lievissä tapauksissa voidaan suositella särkylääkkeitä ja hormonaalista hoitoa, kuten ehkäisypillereitä. Vakavammissa tapauksissa voidaan harkita kirurgisia toimenpiteitä, kuten kohdun poistoa. Lääkärin kanssa keskustelu on tärkeää, jotta löydetään paras hoitomuoto.

Yhteenveto

Adenomyoosi on kohdun sairaus, joka voi aiheuttaa kipua ja raskaita kuukautisia. Oikea diagnoosi ja hoito voivat auttaa hallitsemaan oireita ja parantamaan elämänlaatua. Jos epäilet adenomyoosia, ota yhteyttä gynekologiin.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet